Zelfstandigen zonder personeel verenigen zich

Voormalig bestuurder van de Bouw- en Houtbond FNV Geert Wolting heeft gisteren in Utrecht de Vereniging van Zelfstandigen zonder Personeel (VZzP) opgericht. Wolting hoopt binnen vijf jaar zo'n 6000 zelfstandige ondernemers in de bouw lid te maken.

De VZzP moet concurreren met vakbonden en werkgeversorganisaties, die allebei leden werven onder het groeiende leger zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers). Alleen al in de bouw werken 25.000 bouwvakkers als zelfstandige klusjesbedrijven, zo'n 10 procent van het totaal. Eigen rijders – eenmansbedrijfjes met een wagenpark van één truck – vormen een kwart van de 12.000 bedrijven in het beroepsgoederenvervoer. Transportbedrijven zetten hen meestal in als een soort flexwerkers. Dat is handig voor de pieken en in de dalen is een zzp'er net zo gemakkelijk weer te lozen.

Voor de vakbeweging vormen zelfstandigen een interessante vijver om nieuwe leden uit te vissen: dat zijn leden die nooit staken en voor wie je geen CAO-onderhandelingen hoeft te voeren. Bouwvakkers, schilders, klusjesmannen en kappers gaan steeds vaker als zelfstandige aan de slag en freelance beeldhouwers, journalisten, fotograven en grafisch ontwerpers zijn in wezen ook zelfstandige ondernemers. Deze laatste groep organiseert zich al sinds jaar en dag in vakbonden als FNV Kiem (kunsten, informatie, media) en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).

Zzp'ers in het goederenvervoer en de bouw waren lange tijd niet welkom bij de bonden. ,,In het begin werden zzp'ers een beetje met de nek aangekeken door de reguliere werknemers. Inmiddels zijn ze hen als collega's gaan zien. Zo'n zzp'er slaat immers ook gewoon een spijker in de muur, net als zij'', zegt bestuurder Nanning Schotanus van de Bouw- en Houtbond FNV.

Twee jaar geleden wezen de leden van de Bouw- en Houtbond een voorstel om zzp'ers toe te laten tot de bond nog massaal van de hand. Daar zijn ze intussen op teruggekomen. Samen met FNV Bondgenoten, de Kappersbond FNV en journalistenvakbond NVJ stelt de Bouw- en Houtbond het lidmaatschap open voor zelfstandigen en komt er een nieuw dienstverlenend apparaat dat zzp'ers gaat bijstaan bij hun administratie, het opstellen van overeenkomsten met opdrachtgevers, hulp bij incasso en juridische bijstand.

In de toekomst willen de FNV-bonden zelfstandigen ook verzekeringen en pensioenvoorzieningen aanbieden.

    • Jochen van Barschot