`Wisselen kleine bedragen duurder'

Wie kleine bedragen tot 100 gulden wil wisselen in de valuta's van de landen binnen de Europese Monetaire Unie is sinds 1 januari dit jaar duurder uit. Dat geldt vooral voor sterke muntsoorten, zoals de Duitse mark, constateert de Consumentenbond in de Consumenten Reisgids. Het wisselen van kleine bedragen tot 100 gulden in zwakke valuta's, zoals de Griekse drachme, valt daarentegen voordeliger uit. Dat geldt ook voor grotere bedragen tot 1.000 gulden. De bond inventariseerde de tarieven omdat de banken nu een vaste omrekeningskoers hanteren, in plaats van aan- en verkoopkoersen.

Rabobank en Postbank brengen sinds 1 januari 2 pro cent met een minimum van 7,50 gulden in rekening. ABN Amro zit op 2,75 procent met eveneens een minumum van drie rijksdaalders. (ANP)