Vrije stroommarkt kost banen

De liberalisering van de Europese stroommarkt kost de komende vijf jaar tussen de 200.000 en 250.000 banen (20 tot 25 procent). Dat komt bovenop de 250.000 banen die er sinds 1990 in de aanloop op de vrije markt zijn verdwenen. Dit stelt de EPSU, de Europese vakbond voor de nutssector. De liberalisering op de Europese elektriciteitsmarkt is gisteren officieel begonnen.

Volgens de bond wordt het banenverlies niet tot nauwelijks gecompenseerd door nieuwe banen elders. De EPSU vindt dat de Europese Commissie concrete sociale, financiële en werkgelegenheidsmaatregelen moet nemen om het ,,rampzalige verlies aan werkgelegenheid tegen te gaan.''

Daarbij denkt de werknemersorganisatie aan een fonds voor nieuwe werkgelegenheidsinitiatieven en aan om- en bijscholing van personeel in de sector. Op 11 mei, als de Europese ministers van energie bijeen zijn, demonstreren werknemers uit de stroomsector in Brussel om hun eisen te onderstrepen. (ANP)