Turkije geen EU-lid bij `unfair trial'

Minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken vindt dat als de gevangen Koerdenleider Öcalan geen eerlijk proces krijgt, Turkije niet in aanmerking komt voor lidmaatschap van de Europese Unie.

Dat zei hij gisteravond op een VVD-bijeenkomst in Dronten. Eveneens noemde hij het gedrag van zijn inmiddels afgetreden Griekse collega Pangalos ,,in hoge mate laakbaar''. Van Aartsen is vooral verbolgen over het feit dat Griekenland Öcalan heeft laten doorschemeren dat hij naar Nederland kon gaan toen de Koerdenleider zijn heil zocht in de Griekse ambassade in Kenia. ,,Dat terwijl Nederland onlangs heel duidelijk had gemaakt dat Öcalan in Nederland niet welkom is.'' De Europese ministers van Buitenlandse Zaken zullen de kwestie komende week bespreken.

De aangehouden Koerden die ,,daadwerkelijk betrokken zijn geweest'' bij de gijzeling van de vrouw, zoon en huishoudster van de Griekse ambassadeur in Nederland dinsdag, moeten rekening houden met forse gevangenisstraffen. Dit schrijven de ministers Korthals (Justitie), Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) en Peper (Binnenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer over de gijzeling. Premier Kok zei gisteren op zijn wekelijkse persconferentie ,,geen goed woord over te hebben'' voor de gewelddadige acties van de Koerden. In totaal zijn zo'n 300 Koerden gearresteerd bij de gijzeling en de daaropvolgende rellen. Vermoedelijk gaat het bij ,,de echte gijzelnemers'' om 30 Koerden.

Ondanks de ernst van de ongeregeldheden blijft het kabinet bij het standpunt de PKK niet te verbieden. Zowel juridische overwegingen als angst voor een eventuele voortzetting van de PKK in de illegaliteit liggen daaraan ten grondslag. Uit de brief aan de Kamer blijkt tevens dat noch kabinet, noch de politie op de hoogte was van de plannen voor de gijzeling. Hoewel de ambassade nog beveiligd kon worden, was, ,,adequate bescherming van ook de residentie niet meer mogelijk.''

Korthals heeft inmiddels opdracht gegeven ambassades scherp in de gaten te houden. Ook is aan Europese landen gevraagd extra bescherming te bieden aan Nederlandse diplomatieke posten. Ook premier Kok kreeg extra bescherming. Tijdens de persconferentie gistermiddag werd hij begeleid door drie lijfwachten.