Opinie

    • Youp van ’t Hek

Troetelkoerd

De wereld fikt, schreeuwt, koerdt, demonstreert, schiet, relt, huilt, moordt en brandt. Op het moment dat ik dit schrijf trekken de diplomaten zich uit Belgrado terug om ruimte te maken voor een stevig Amerikaans precisiebombardementje. Vandaag gaan de voorbereidingen waarschijnlijk beginnen en maandag wordt het raak. Er gaat ondertussen een gerucht dat Jeltsin Clinton persoonlijk gewaarschuwd heeft dat hij niet op de zielige Serviërs mag gooien. De Amerikanen ontkennen weer dat zo'n telefoongesprek heeft plaatsgevonden. En Jeltsin zelf weet het niet meer.

`Wie zei u?'

`Clinton. Bill Clinton!'

`En die heeft mij gebeld?'

`Nee, u heeft hem gebeld.'

`Wat doet die Clinton?'

`Hij is uw Amerikaanse collega. Hij is de president van Amerika!'

`Ben ik dat dan ook?'

`U bent president van Rusland!'

`Prima, laten we daar op drinken.'

Steeds als ik die radiografisch bestuurde Boris over de televisie zie schuifelen krijg ik last van dwarrellach. Wie bestuurt hem? Want diegene bestuurt ons ook. Het is toch angstaanjagend dat zo'n fossiel als Jeltsin een groot deel van de toekomst van onze planeet in handen heeft. Hij kan zeggen: `Gooi Albanië plat' of: `Neem wraak op Kosovo' en dan gebeurt dat. En hij overlegt dat met een gozer die opgewonden raakt als een bakvis zich met een sigaar zit te bevredigen. Nee het komt echt goed met onze planeet.

We hebben het dan over echte bommen en niet over pepperspray in je handtasje. Dat zijn meer Beatrix haar problemen. Wat dat betreft word ik steeds lacheriger van ons land en ben ik toch wel blij dat onze Kamerleden niet alles onder de pet houden. Politiek in Nederland.

Afgelopen twee weken mocht ik de stad Utrecht vermaken en ik trof het. Het is daar Stadhuis Opstelten. Oppositieleider Westbroek, de Abdullah Öcalan van de Domstad, heeft het voltallige college in een interview in Vrij Nederland beledigd. De een kon van hem een acute dwarslaesie krijgen, een ander was een troetelturk en weer een ander zou fout zijn in de oorlog.

Ivo Opstelten, de toenmalige burgemeester van Utrecht, was link en stuurde een boze brief naar VN en nu vraagt Westbroek, de Utrechtse troetelkoerd, aan minister Peper, ex-burgemeester van Rotterdam, of hij Opstelten, de huidige burgemeester van Rotterdam, aan zijn jasje wil trekken omdat volgens Westbroek, de toekomstige burgemeester van Utrecht, Ivo buiten zijn boekje is gegaan.

Kunt u het nog volgen? Ik niet. En ik wil het ook niet meer. Ik ben zo langzamerhand helemaal murw door politiek Nederland en begin steeds beter te begrijpen waarom die Bijlmerramp op Dierendag plaatsvond. Achter elkaar verschijnen struisvogels, blinde mollen, dove kwartels en domme ganzen voor de enquêtecommissie. Weinig olifanten. Niemand heeft een geheugen.

Volgens mij is het de hoogste tijd voor een groot bevolkingsonderzoek, omdat heel Nederland lijdt aan Alzheimer en Korsakov. Het zit of in ons voedsel of in ons drinkwater of in de lucht. Er moet een oorzaak zijn. We zijn één groot vergiet.

Mooi moment om een weekje weg te gaan. Het grote risico tegemoet. De sneeuw in. Skiën dus. En als ik onder een lawine wordt bedolven zal ik niet zeggen dat ik het niet wist. Ik ga voor het risico en zou het niet erg vinden als ik voor een week of wat ingesneeuwd raak. Gewoon weer eens een avontuur. Wel verzekerd natuurlijk.

Rijdend langs de SM-winkel bij mij om de hoek bedenk ik het woord schreeuwkettingen en wens mezelf zachtjes een prettige krokus en u ook.

    • Youp van ’t Hek