Techniek (2)

Montag (Z 16 jan.) vraagt zich af hoe het mogelijk is dat `New Metropolis' zo weinig publiek trekt. Het zou werkelijk rampzalig zijn als dit prachtige, fantasievolle bouwwerk met zijn vele interessante exponanten ten onder zou gaan. Ik heb mij in de laatste jaren met gelijkgestemde collega's beziggehouden met de organisatie van twee wetenschapstentoonstellingen onder de naam `Magiorama'. Ter voorbereiding hadden we wetenschapstentoonstellingen in het buitenland verkend. Het Palais de la Découverte (Parijs), het Exploratorium (San Francisco), het Science Museum (Londen) en het Museum of Science (Boston) hebben alle veel succes. Ze hebben in de wijde omgeving medewerkers verzameld - leraren, studenten, stafmedewerkers van universiteiten - die bijdragen tot een wetenschappelijke cultuur in hun regio. Zo'n samenwerking is nodig om een gemeenschap op hoog technisch niveau in stand te houden zonder op hoge kosten te komen. In mijn omgeving van vakgenoten (veelal natuurkundigen) bekenden velen dat ze zelf nog nooit in New Metropolis waren geweest. Wie er wel waren geweest, waren soms niet erg onder de indruk van hun benadering door de medewerkers. Daar ligt juist de kern van de zaak! Het hoort tot de cultuur van de wetenschap dat je intensief communiceert.

    • Ru Groningen
    • Prof. H. de Waard