Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage over vermiste mannen en vrouwen in Chili als gevolg van het regime van oud-dictator Pinochet. Ook de verkiezing van de nieuwe PvdA-voorzitter. Ned.1, 20.16-20.54u.

Lopende zaken. De Antilliaanse samenleving raakt steeds meer in de greep van de drugshandel. Op een bevolking van amper 160.000 zielen zijn er 7.000 verslaafden. Drugpreventie- en afkickprogramma's zijn er nauwelijks op de Antillen. Ned.3, 22.00-22.45u.

DOCUMENTAIRES

Close-up. Over de invloed van het Michelinmannetje op architectuur, mode en marketing. Circa honderd jaar geleden werd Bibendum (zoals het bandenmannetje in Frankrijk wordt genoemd) als reclamefiguurtje geboren. Tot ver buiten Parijs wordt zijn beeltenis teruggevonden; van New York, Tokio, Londen tot Milaan. Ned.1, 18.37-19.30u.

Noorderlicht. Aan de Universiteit van Warwick wordt volop onderzoek gedaan naar de effecten van geuren op ons gedrag. Uit recent onderzoek blijkt dat de geur een cruciale rol speelt in onze emotionele huishouding en dat het, zoals Marcel Proust in zijn boek Op zoek naar de verloren tijd al aangaf,

gedachten- en geheugenprocessen sterk kan beïnvloeden. Studenten blijken beter te presteren als tijdens het leerproces en het examen dezelfde geuren worden aangeboden. Ned.3, 20.05-20.30u.

Hot doc. Na de drugs- en wapenhandel is de handel in kunst de

belangrijkste bron van inkomsten voor de georganiseerde misdaad. Als de politie er niets tegen doet, zullen er steeds meer belangrijke kunstwerken in kluizen

verdwijnen. Afl.: De kunst en het stelen. Belg.2, 20.30-21.25u.

Sicilië 103. In deze documentaire wordt een verband gelegd tussen de gewelddadige praktijken van de bandiet Salvatore Giuliano vlak na de Tweede Wereldoorlog en de strijd voor democratie en tegen de mafia op Sicilië. Via een zoektocht langs betrokkenen vertelt de film hoe Giuliano zijn grootste

wandaad pleegde: een aanslag op 1 mei-vierende boeren. Ned.3, 21.00-22.00u.

PRAATPROGRAMMA

De plantage. Gesprek met regisseur Guy Cassiers en actrice Catherine ten Bruggencate over de toneelbewerking van Tolstoj's roman Anna Karenina. Ook aanwezig schrijver Gerben Hellinga en Charlotte Mutsaers die

bewonderaarster is van het werk van beeldend kunstenaar James Ensor. En een optreden van de band dEUS. Ned.3, 17.00-18.00u.

Kwestie van kiezen. Gesprek met columnist Jan Mulder die van vanaf maandag elke avond te gast is in het late nightprogramma van Frits Barend en Henk van Dorp. RTL4, 22.50-23.30u.

SPORT

Studio sport. Rechtstreeks verslag van de finale van het ABN/AMRO-tennistoernooi in Rotterdam, beelden van de Nederlandse kampioenschappen indooratletiek en de NK shorttrack in Heerenveen. Ned.2, 12.10-17.30u.

KUNST

Afspraak. Serie over kunstenaars uit de twintigste eeuw. Vanavond met de Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway die in 1962 een einde aan zijn leven maakte door een kogel door het hoofd te schieten. Belg.2, 22.05-23.00u.

FILM

Moscow on the Hudson (Paul Mazursky, 1984, VS). Innemende tragikomedie van zachtaardige satiricus Mazursky over een overgelopen Russische saxofonist (Robin Williams) die zich een weg zoekt in een New York dat uitsluitend bevolkt wordt door immigranten die allemaal de vervulling nastreven van hun persoonlijke, als een religie beleden American Dream. SBS6, 13.30-15.20u., onderbroken door reclame.

Radio no jikan / Welcome Back, Mr. McDonald (Koki Mitani, 1997, Japan). Uitgelaten, vlotte komedie over een live uitgezonden hoorspel waarvan op het laatste moment het script rigoureus wordt omgegooid. Parodie vertelt en passant over Japanse sociale verhoudingen en de grenzen tussen fictie en werkelijkheid. Ned.3, 14.08-15.52u.

Zorba the Greek (Michael Cacoyannis, 1964, Griekenland/VS). Muziek van Mikis Theodorakis droeg het nodige bij aan faam van folkloristische karakterstudie. Schuchtere Engelse schrijver Alan Bates leert op Kreta levenswijsheden van imposante Griekse genieter Anthony Quinn. Met Irene Papas als gedoemde weduwe. Fox, 20.00-22.30u, onderbroken door reclame.

Das Autogramm (Peter Lilienthal, 1984, West-Duitsland/Frankrijk). Hoekig en koel geregisseerde adaptatie van roman van Argentijn Osvaldo Soriano is een politieke parabel over de grenzen van potentieel heldendom. In een onbestemde Latijns-Amerikaanse dictatuur worden een beroepsbokser en een musicus ingehuurd ter opluistering van een door de militairen georganiseerd volksfeest in een provinciestadje. Onwillekeurig komen de mannen tot elkaar in hun afkeer van en verzet tegen de gewelddadige intimidatie. Opmerkelijke prestaties van amateur-acteurs. Duitsl.2, 23.10-0.40u.

Jeffrey (Christopher Ashley, 1995, VS). Krampachtig mengsel van realistisch drama en wilde fantasie over een werkloze acteur die uit angst voor aids een celibatair leven leidt maar dan de ideale, zij het seropositieve partner tegenkomt. Pseudo-Brechtiaanse en quasi-komische intermezzi vertonen een homoseksuele pater die in musicals de stem Gods meent te horen en Sigourney Weaver als angstaanjagende evangeliste. Duitsl.1, 23.40-1.10u.

They're a Weird Mob (Michael Powell, 1966, Australië/Engeland). Bizarre komedie, uit de nadagen van de voormalige compagnon van Michael Pressburger, over de culture shock van een Italiaanse immigrant in Sydney. BBC1, 1.05-2.55u.

La séparation (Christian Vincent, 1994, Frankrijk). Daniel Auteuil en Isabelle Huppert spelen de sterren van de hemel in fijnzinnige studie van de desintegratie van een ogenschijnlijk voorbeeldig huwelijk. Na het zien van een film van Rossellini biecht de vrouw op te zijn gevallen voor een ander. BBC2, 1.10-2.40u.

The Little Princess (Walter Lang, 1939, VS). Ouderwets smakelijke adaptatie van het jeugdboek van Frances Hodgson Burnett en de zesentwintigste film van Shirley Temple, die toen 11 jaar oud was en op het toppunt van haar roem verkeerde. In afwachting van haar rijke vader is ze ondergebracht op een chique kostschool. Dan komt het bericht dat vader bankroet gesneuveld zou zijn. Maandag, SBS6, 13.25-15.05u., onderbroken door reclame.

En nagesynchroniseerd:

The Mechanic (Michael Winner, 1972, VS). Duitsl.1, 1.20-2.55u.