Record

Ze staan in de bridgewereld bekend als de Brink brothers: Sjoert en Niek Brink. Het is niet het eerste waar je aan denkt als je ze ziet, maar ze zijn toch een beetje te vergelijken met de zusjes Polgar. De zusjes kregen een schaakopvoeding, terwijl de broertjes bridge met de paplepel werd ingegoten. Ze spelen al vanaf hun elfde. Vader Klaas is een sterke speler, maar Sjoert en zijn één jaar oudere broer Niek zijn hem al ontgroeid. Inmiddels zijn hun talenten op landelijk niveau te bewonderen. Sjoert Brink gaat volgend jaar Meesterklasse spelen en zal daarmee de jongste Meesterklasser ooit zijn. Het record was tot nu toe in handen van Berry Westra. Destijds was hij negentien, toen hij door Hans Kreijns werd gevraagd om de Meesterklasse viertallen te spelen. Sjoert Brink promoveerde dit seizoen als zeventienjarige, samen met zijn partner Bas Drijver, vanuit de eerste divisie paren. Het is voor Sjoert niet alleen maar bridge dat de klok slaat. Hij zit in de laatste klas van het VWO en gaat volgend jaar economie studeren in Tilburg. Bridge spelen doet hij eigenlijk alleen in het weekend, op belangrijke wedstrijden en toernooien.

Dit spel uit de eerste divisie paren laat iets los over hoe de jeugd tegenwoordig over bridge denkt:

Noord gever

Noord

Niem. kw.

♠ A 10 4 3

♡ A 7 5

♦ V 9 7

♣ B 9 4

West

Oost

♠ H 6

♠ V 9 8 5

♡ V 8

♡ B 10 9 6 2

♦ A 6 5 4

♦ 10 8 3

♣ V 10 6 5 3

♣ A

Zuid

♠ B 7 2

♡ H 4 3

♦ H B 2

♣ H 8 7 2

West

Noord

Oost

Zuid

Drijver

S. Brink

pas

2♣1)

pas

2♦2)

pas

2♡

pas

pas

2♠

pas

pas

dbl

pas

pas

2SA

dbl

pas

pas

pas

1) 5-10 pt. met hoge kleuren, 2) geen voorkeur.

Een typisch geval van paren, waarin om elke vierkante millimeter deelscore wordt gevochten. Tegen 2SA gedoubleerd startte Bas Drijver heel goed met ♡V, die de leider liet houden. De volgende harten was voor het aas, waarna een rare ♣B volgde. Oost nam en speelde harten door voor de heer. Ruiten was voor de vrouw, waarna de leider ♣9 liet doorlopen naar de tien. Oost liet een schoppen gaan. West speelde nu een kleine schoppen na. De leider legde op tafel ook klein en Sjoert Brink, die zijn partner 2♠ had horen doubleren, wist dat hij daarom de slag met de vrouw kon winnen. Dat deed hij, waarna de verdediging de vrije hartens en ♦A incasseerde. Twee down (300) was natuurlijk een topscore, doch de leider had heel wat punten kunnen redden door ♠A te leggen toen west de kleur inspeelde. Op dat moment blokkeren de schoppen en gaat 2SA slechts eentje down.

De Brink brothers waren dit weekend ook te vinden in Huizen waar de derde heat van het ING Bank Topcircuit werd gespeeld. Circa vijftig van de sterkste paren van Nederland en België deden er aan mee. Bauke Muller-Wubbo de Boer, de laatste tijd toch al in vorm, wonnen. Sjoert en Niek Brink konden dit keer geen potten breken, maar met nog een voorronde voor de boeg, is plaatsing voor de finale (van zestien) nog niet helemaal uit beeld. Muller-De Boer kregen het niet cadeau, getuige ook dit spel:

Zuid gever

Noord

Allen kw.

♠ H B 7 6 4 2

♡ 9

♦ V

♣ H V 8 5 3

West

Oost

♠ A 5 3

♠ 8

♡ A 10

♡ V B 7 6 4

♦ 7 4 3

♦ H 10 6 5 2

♣ A B 10 7 4

♣ 9 2

Zuid

♠ V 10 9

♡ H 8 5 3 2

♦ A B 9 8

♣ 6

De meeste NZ-paren kwamen terecht in 4♠. Met een troefstart is het contract volstrekt kansloos, maar omdat west had geopend met 1♣, lag een klaverenstart vanuit oost meer voor de hand. Dat gebeurde ook aan de tafel van Wubbo de Boer. Hij zat als noord in 4♠ tegen Marjolein Debets en Betty Speelman, een paar uit de vrouwenselectie. Debets nam de eerste slag met ♣A en ging goed door met troefaas en troef na. De leider nam in zijn hand en speelde ♦V voor, waarop Speelman doodleuk klein bijspeelde. Voortreffelijk, want had zij wel de `gouden regel' van honneur-op-honneur gevolgd door met ♦H te dekken, dan was ♦B de tiende slag geweest voor de leider. Ineens had De Boer, die niet wist of ♦H nu goed of fout zat, een verliezende optie. Misschien had hij die ruitensnit helemaal niet nodig omdat de klavers vier-drie zaten, zodat de vijfde klaveren kon worden vrijgetroefd. Of mogelijk zou ♦H ergens tweede of derde gaan vallen. Hoe dan ook, De Boer legde het aas, waarna het contract niet meer te maken was en OW tien imps op hun conto mochten bijschreven. Prima verdedigd.