Polen eist excuses CNN-chef

De Poolse regering heeft gedreigd de samenwerking met alle bedrijven van de Amerikaanse zakenman Ted Turner op te zeggen als Turner niet zijn excuses aanbiedt over een uitlating waarmee hij volgens Warschau de Polen heeft beledigd. Onder de bedrijven zijn de tv-zender CNN, de tv- en filmstudio Warner Bros. Film en de weekbladen Time en Sports Illustrated.

Turner hield onlangs een toespraak voor een Amerikaanse organisatie van geboorteplanning. Op een vraag of hij ooit met paus Johannes Paulus II – een Pool en bovendien een krachtig tegenstander van abortus en geboortebeperking – wil praten maakte Turner een grapje over de vermeende domheid van de Polen. Hij vroeg zijn gehoor of ze ooit een Poolse mijndetector hadden gezien, en stak vervolgens zijn voet naar voren.

De Poolse onderminister van Buitenlandse Zaken, Sikorski, gaf Turner gisteren een week om excuses aan te bieden. Doet hij dat niet, dan kan Warschau de samenwerking met zijn bedrijven opzeggen. ,,Als de heer Turner de Polen voor simpelen van geest houdt, heeft hij ook hun geld niet nodig'', aldus Sikorski. (AFP)