Orde in de live-chaos

Op elk willekeurig moment van de dag zijn er tegenwoordig tussen de twintig en dertig live events op Internet. En dan hebben we het echt niet meer alleen over een chat met een onbekende acteur. Nee, tegenwoordig kun je op Internet luisteren naar en reageren op een radioprogramma voor homoseksuele bejaarden of een talkshow over de kruiswoordpuzzel van de New York Times. Je kunt rechtstreeks videoverslagen van Amerikaanse rechtszaken bekijken, een concert van popgroep Blur meemaken of babbelen met basketbal grootheid Shaquille O'Neill.

Het aanbod op Internet van live radioprogramma's, chatsessies, babbelkanalen over special interest onderwerpen en televisie-uitzendingen is zo groot, dat de doorsnee Internetter niet meer waar hij moet kijken. Vandaar On Now – `your guide to live events online' - dat orde wil brengen in deze chaos. On Now is de tv-gids van het live gedeelte van Internet. In een keurig schema worden de `programmagegevens' gepresenteerd: het vinden van een live event dat jou interesseert, is zo een fluitje van een cent.

Bladerend door het programmaoverzicht wordt duidelijk hoe dankzij Internet massamedia als radio en televisie zijn gedemocratiseerd. Iedereen met een simpele huis-tuin-en-keuken pc kan tegenwoordig zijn eigen radio of televisiestation beginnen en via Internet uitzenden. Dat levert op het eerste gezicht fascinerende programma's op. Wat te denken van rechtstreeks uitgezonden telefoontjes naar de helpdesk van een computerbedrijf, een programma waarin uitsluitend aandelenkoersen worden voorgelezen, of een talkshow over het spelen van shoot 'em up computerspelletjes.

De grote vraag is natuurlijk of er ook belangstellenden zijn voor al die special interest programma's? Daarover bestaan geen kijk- of luistercijfers, maar duidelijk is dat je over een pioniersgeest moet beschikken, wil je van al deze huisvlijt genieten. Het bekijken van video op Internet is ondoenlijk als je niet over een supersnelle verbinding beschikt. De beelden zijn op postzegelformaat en komen schokkerig binnen. Bovendien lijkt iedereen zijn eigen software te gebruiken: een middagje surfen verplichtte mij acht verschillende plug-ins, aanvullingen op een browserprogramma, te downloaden.

(www.onnow.com)

    • Jeroen van Bergeijk