Ook Atlanta gul met dure cadeaus

Ook het wervingscomité van de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta blijkt erg gul geweest te zijn met het uitdelen van kostbare cadeaus aan leden van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Dat heeft Charlie Battle, destijds lid van dat comité en later ook van het organisatiecomité, gisteren onthuld in een vraaggesprek met The Washington Post.

Volgens Battle gebeurde het regelmatig dat IOC-leden geschenken en gunsten ontvingen ter waarde van 10.000 dollar en meer. De regels van het IOC schrijven een limiet van 200 dollar voor. De campagne van het wervingscomité om de Spelen naar Atlanta te halen, kostte in totaal 7,8 miljoen dollar, ongeveer 15 miljoen gulden.

Battle, tegenwoordig in Atlanta werkzaam als advocaat, benadrukte geen problemen te hebben met de gang van zaken. ,,We hebben niets gedaan, wat illegaal, immoreel of onethisch was.''

Het IOC heeft in verband met de corruptieaffaire rond de verkiezing van Salt Lake City ook aan de organisatie in Atlanta om opheldering gevraagd. Om praktische redenen is om uitstel tot 1 maart gevraagd. ,,Wij hebben niets te verbergen'', stelde oud-voorzitter Bill Payne onlangs.

Het IOC heeft bijna drie jaar lang geen BTW betaald in Zwitserland. Vanaf de invoering van de heffing op 1 januari 1995 tot de herfst van 1997 werden geen afdrachten gedaan. Het IOC, gehuisvest in Lausanne, trok woensdag het in 1994 ingediende verzoek om vrijgestelling van BTW in na kritiek van politici in de Zwitserse media. Over de omvang van het bedrag bestaat geen duidelijkheid.