Nog 80 Koerden vast

Ongeveer tachtig Koerden die begin deze week aanwezig waren bij de gijzeling van drie personen in de Griekse residentie in Den Haag blijven vastzitten. Hen wordt `aanslag op de vrijheid van beschermde personen' en `geweldpleging van beschermde goederen' ten laste gelegd. Dit zei hoofdofficier van justitie mr S. van Gend gisteravond tijdens een extra commissievergadering van de Haagse gemeenteraad. Volgens Van Gend hebben de tachtig ,,zeer actief'' meegedaan aan de bezetting en de gijzeling. De overige 120 Koerden die na de gijzeling werden gearresteerd komen op vrije voeten. Zij zullen worden gedagvaard voor onder meer huisvredebreuk.

De Haagse politie kreeg, aldus de Haagse burgemeester Deetman, dinsdagochtend vroeg omstreeks kwart over twee een eerste signaal dat Griekenland iets te maken had met de arrestatie van Öcalan in Kenia. Daarop werd de Griekse ambassade in de Amaliastraat onder bewaking geplaatst. Ongeveer vijftien minuten later bezetten circa tweehonderd koerden de residentie van Griekenland. Volgens Deetman wilden de Koerden de ambassade bezetten maar zouden ze bij vergissing de residentie binnen zijn gevallen.

De avond daarop hield de Haagse politie bij rellen twaalf mensen aan. Onderzocht wordt of met gebruik van videobeelden meer relschoppers aangehouden kunnen worden. Ook wordt onderzocht of de schade aan winkels op de daders kan worden verhaald. Burgemeester Deetman: ,,Ik heb de Koerden ook aanbevolen om een geste naar de getroffen ondernemers te maken.''