Nixon vs Redford

Robert Redford is dertien als hij Richard Nixon ontmoet. Jonge Bob krijgt op zijn school een sportprijs uitgereikt door de dan nog vice-president van Dwight Eisenhower. ,,Hij gaf me een hand'', zal Redford zich later herinneren, ,,en zei een paar woorden tegen me. Het was om koud van te worden, zo hol als zijn praatje was.''

Als Bob-van-13 al `zo'n sterke uitstraling van onoprechtheid' voelde, dan kun je je indenken wat de volwassen Robert moet hebben gedacht toen hij voor het eerst op het journaal hoorde dat dezelfde man, inmiddels president, betrokken was bij de inbraak in het Watergate-gebouw. Hij dacht: daar ga ik een film van maken.

All the President's Men (1976) is Redfords eerste film. Strikt genomen niet - als acteur was hij al ervaren. Maar het is de eerste film die hij produceert, de eerste film waarvan hij wíl dat-ie gemaakt wordt.

Alan J. Pakula is de regisseur. Die had Klute al gemaakt en The Parallax View, onheilspellende, paranoïde films - precies wat Redford zoekt. Dustin Hoffman speelt Carl Bernstein, de morsige, luie journalist die bij de Washington Post al bijna was uitgerangeerd toen hij werd gekoppeld aan de onervaren stadsverslaggever Bob Woodward om die schijnbaar onbenullige inbraak te verslaan. Woodward zal Redford zelf moeten spelen, anders krijgt hij de financiering van zijn film niet rond.

Elke dag belt Redford met de echte Bernstein of Woodward om te vragen hoe dit of dat precies is gegaan. Het is ironisch dat een van de Oscars die de film zal winnen die voor de beste scenariobewerking is – van het script blijft door al die telefoontjes weinig over.

Zo is deze film, die meer over het journalistieke métier gaat dan over de ondergang van Nixon, helemaal Redfords produkt geworden. Het lijkt alsof hij het verhaal dat vanaf zijn dertiende in hem gistte, hiermee had uitverteld. Tot en met All the President's Men had hij een reeks min of meer geëngageerde films gemaakt (zoals ook The Candidate, Three Days of the Condor). Daarna nam hij genoegen met Legal Eagles of Indecent Proposal.

All the President's Men (Alan J. Pakula, VS, 1976), zaterdag, BBC2, 00.25-02.40u.

    • Bas Blokker