NIEUWE WIJN UIT OUDE WERELD

Ooit werd in deze krant de volgende stelling van R. Bragelmann geciteerd: ,,Uiteindelijk zal blijken dat zabaglione gezond is.'' Deze droomwens is helaas nog niet uitgekomen. Wel hebben geleerden ervoor gezorgd dat we geloven dat wijn goed voor ons is. Sir Richard Doll, de belangrijkste epidemioloog van deze eeuw, heeft gezegd dat het nuttigen van 2 à 3 alcoholische dranken per dag van 100 calorieën per stuk gezond is. Als je tenminste verstandig eet en aan vitamines en mineralen denkt. Onderzoeken in Australië, Denemarken en Frankrijk hebben uitgewezen dat middelmatige drinkers niet lánger leven, maar wel op latere leeftijd intelligenter en slimmer zijn. Kans op Alzheimer lijkt als je matig rode wijn drinkt kleiner. Het korte advies luidt: wijn uit de Oude Wereld (Bordeaux, Bourgogne en Côte du Rhône) die op een natuurlijke manier wordt gemaakt en vrij jong is, blijkt het gezondst. Die wijn is beter voor het lijf dan wijn uit de Nieuwe Wereld en schroefdopwijnen. Rode wijn gaat het dichtslibben van de aderen tegen en is dus goed voor hart en humeur. Overigens blijkt uit een lijst van World Drink Trend 1997 dat er in Nederland vergeleken met andere landen niet zoveel wijn gedronken wordt. Die top-20 lijst met het aantal liters per hoofd van de bevolking ziet er als volgt uit: 1. Portugal. 2. Frankrijk. 3. Luxemburg. 4.Italië. 5. Zwitserland. 6. Argentinië. 7. Griekenland. 8. Uruguay. 9. Oostenrijk. 10. Spanje. 11. Hongarije. 12. Denemarken. 13. België. 14. Roemenië. 15. Duitsland. 16. Bulgarije. 17. Australië. 18. Nederland. 19. Tsjechië. 20. Nieuw Zeeland. Een recept voor 6 à 8 personen voor Franse hachee met rode wijn en groene olijven. Snijd het vlees in grote dobbelstenen die met zout en peper worden bestrooid. Snijd de gepelde ui in ringen en de ontvelde tomaten in stukken. Verhit boter en olie in een braadpan en bak hierin de dobbelstenen vlees snel bruin. Roer de bloem door het vlees. Giet de wijn in de pan en roer alles goed om. Voeg de knoflook uit de knijper, de kruiden, laurierbladen, peperkorrels, ui en tomaat toe. Breng alles aan de kook en draai dan het vuur héél erg laag. Laat alles 5 uur stoven. Schep alles af en toe om. Doe na 4 1/2 uur de olijven bij het vlees.

    • Anne Scheepmaker