Nieuwe vakbond?

De VVCS is binnenkort niet meer de enige voetbal- vakbond in Nederland. Vier makelaarsbureaus willen een nieuwe belangen- organisatie voor profspelers oprichten. Is de komst van ProProf zinvol?

Gerard Slager, directeur van de Federatie Betaald Voetbal Organisaties (FBO): ,,De oprichting van ProProf is logisch. In de normale maatschappij zie je ook dat er vakbonden zijn voor hoger personeel en vakbonden voor de overige werknemers. ProProf, dat veel topspelers herbergt, is natuurlijk uit ergernis opgericht. De heren achter ProProf zijn het misschien niet altijd eens geweest met de VVCS. Maar het is eigenlijk nog te vroeg om wat over deze nieuwe vakbond te zeggen. Laat deze groepering zich eerst maar eens voorstellen en statuten overleggen. Als ProProf een representatieve vakbond is nemen wij hen uiterst serieus.''

Peter Bosz, speler NAC: ,,Het is jammer dat ProProf nodig is, er zou maar één sterke vakbond moeten zijn. De VVCS heeft de laatste jaren aan kracht ingeboet door diverse affaires. De stroeve CAO-onderhandelingen met de FBO waren de reden voor de oprichting van ProProf. De VVCS stelt zich daarbij keihard op, maar dat mag ook best. De Flexwet is prima voor de spelers, maar minder prettig voor de clubs. Tussen de VVCS en de makelaars achter ProProf waren in het verleden problemen. De vete van weleer bestaat nog.''

Lodewijk de Waal, voorzitter FNV: ,,Sinds kort hebben wij ook de afdeling FNV Sport, waaronder de VVCS valt. De bedrijfstak Sport wordt professioneler, er is steeds meer sprake van werkgevers-werknemersverhoudingen. De oprichting van ProProf past in dat plaatje. Wij beschouwen ProProf als een, zoals wij het noemen, `gele bond'. Onecht dus. ProProf is opgericht om de Flexwet uit te schakelen en om onder andere regelgevingen uit te komen. Er is sprake van misleiding. Makelaars die spelers onder contract hebben staan, kunnen geen vakbond oprichten. Als ProProf onder bepaalde regels uit wil, is daar toestemming voor nodig van de minister van Sociale Zaken en de Stichting van de Arbeid. Die toestemming krijgt ProProf niet. Ik adviseer de makelaars van ProProf om zich aan te sluiten bij een werkgeversorganisatie, om zo mee te doen aan de CAO-onderhandelingen. Een voetbalmakelaar is een werkgever, een soort uitzendbureau. En een uitzendbureau kan nooit een vakbond zijn.''

Paul Foortse, woordvoerder ProProf: ,,ProProf wordt opgericht omdat er geen goede CAO binnen het betaalde voetbal is. Daardoor kunnen de negatieve gevolgen van de Flexwet niet beperkt worden. Juridisch moeten we nog worden opgericht, maar dat gaat absoluut lukken. De woorden van de heer De Waal komen voor zijn rekening. ProProf gaat zich niet bezighouden met individuele spelersbegeleiding, maar richt zich op het collectieve belang van profvoetballers. Het gaat om de stabiliteit van het profvoetbal, iets wat ook de makelaars zich aantrekken. De VVCS stelt eisen die de clubs niet kunnen en willen inwilligen. Zo wil de VCCS het 1/37ste deel van de televisiegelden aanwenden voor de eigen organisatie, terwijl ProProf dat geld aan de spelers wil geven. Wij zijn inmiddels gebeld door andere makelaars die zich ook bij ProProf willen aansluiten.''

John Peek, voorzitter NAC: ,,Het wordt tijd dat we eens in het belang van het Nederlandse voetbal denken, het is inmiddels vijf voor twaalf. Een goede CAO is van levensbelang, anders is de toekomst van het Nederlandse voetbal in gevaar. Als ProProf bestaansrecht heeft, vind ik het allemaal prima. Maar we moeten niet te veel hokjes creëren. De VVCS en waarschijnlijk ook ProProf denken te veel aan hun eigen belangen.''

    • Marcel Abrahams