Kuifje 2

Noch de twee Belgische `stripvorsers' noch de belezen Rudy Kousbroek (NRC Handelsblad, 13 februari) geven er blijk van te weten, dat de dubbelfiguur van Janssen en Janssens (Dupont en Dupond) die Hergé opvoert in `Kuifje' al werd gebruikt door Nikolaj Gogol in zijn toneelstuk Revizor, dat hij schreef tussen 1836 en 1842.

De beide figuren heten daar respectievelijk Pjotr Ivanovitsj Dobtsjinski en Pjotr Ivanovitsj Bobtsjinski. Ze gedragen zich als de onnozele Janssen en Janssens, zien er ook als tweelingen uit en brengen een aparte vrolijke noot aan in het stuk, evenals in Kuifje met een persiflerende karaktertekening. Bij Gogolj zijn de beide heren echter geen detectives, maar enigszins bekrompen welgestelde grondbezitters.

Zou het niet zó kunnen zijn, dat Jules Verne (geboren in 1826) dit toneelstuk kende? Het was nogal populair en de Russische literatuur zal in Frankrijk niet onbekend zijn geweest. Langs een omweg zou Hergé dan zijn beide figuren aan Gogol hebben ontleend. In ieder geval is noch Hergé noch Jules Verne de `uitvinder' van het duo en komt die eer toe aan Gogol, tenzij die het weer van een ander heeft overgenomen.

    • 's Gravenwezel
    • L.Th.B. Hertog