`Krajicek mist vechtlust van tennistoppers'

In scherpe bewoordingen heeft Wim Buitendijk gisteren Richard Krajicek verweten dat hij zijn riante startgeld op het tennistoernooi in Rotterdam niet waard is geweest. De directeur van het evenement in Ahoy' had zich geërgerd aan de wijze waarop de nummer één van Nederland zich door de Fransman Pioline had laten verrassen. ,,Als het niet loopt bij Krajicek mist hij de vechtlust van spelers als Haarhuis'', foeterde Buitendijk. ,,Richard vond dat ik hem te weinig betaalde. Ik vind dat hij te weinig heeft gepresteerd. Dit heeft ons zeker drie- tot vijfduizend toeschouwers gekost.''

Het effect van de vroegtijdige uitschakeling van Krajicek in de tweede ronde van het toernooi in Rotterdam was gisteren al zichtbaar. Voor halfvolle tribunes maakte de als tweede geplaatste Yevgeni Kafelnikov zijn startgeld wel waar, al krijgt de Russische kampioen van de Australian Open nog altijd minder dan Nederlands' visitekaartje Krajicek. Kafelnikov knokte zich terug na een break achterstand in de derde set tegen de Zwitserse jeugdwereldkampioen Roger Federer (6-1, 5-7 en 6-4) en zo ziet Buitendijk het graag. ,,Daarom kan ik het verlies van de als eerste geplaatste Corretja ook accepteren'', zei Buitendijk. ,,Hij heeft tot de laatste snik gestreden tegen Safin.''

Dat gold niet voor erkende indoortoppers als Krajicek en de reeds na één ronde afgevoerde Goran Ivanisevic, die het World Tennis Tournament in 1996 won. ,,Ook zo'n speler, die louter op basis van het verleden een fors honorarium opstrijkt'', mopperde Buitendijk. Krajicek wenst in Rotterdam te worden gehonoreerd als een Wimbledon-kampioen. Tijdens het toernooi van Stuttgart in oktober vorig jaar dreigde Krajicek het toernooi in zijn geboortestad te boycotten als Buitendijk niet over de brug kwam. ,,Ik begrijp niet waarom Buitendijk me een aanbieding doet in de wetenschap dat ik die zal weigeren'', verklaarde Krajicek destijds in deze krant.

Gisteren kon Buitendijk zijn beoogde trekpleister eindelijk van repliek dienen. ,,Krajicek wenst als een vedette te worden betaald. Maar in zijn duel met Pioline leek hij niet op een vedette. Kafelnikov straalde uit dat hij zijn partij per se wilde winnen, dat heb ik bij Richard niet gezien. Krajicek is alleen een mooie speler als hij wint. Ik ga voortaan werken met bonussen, de speler wordt pas betaald als hij heeft gepresteerd. Het risico hoort niet allleen te liggen bij de toernooi-directie, maar ook bij de tennisser. Een snel afscheid van de Nederlanders heeft nu eenmaal invloed op de kaartverkoop.''

Toch hoeft Buitendijk niet te vrezen dat zijn toernooi als een nachtkaars uitgaat. Ahoy' wordt dit weekeinde het podium voor een mini-Davis Cupduel tussen Rusland en Groot-Brittannië. Het Russische wonderkind Marat Safin timmerde gisteravond Wayne Ferreira in drie sets (6-2, 6-7 en 6-1) van het snelle tapijt en treft vandaag in de halve finales Tim Henman. De 24-jarige Brit versloeg Karol Kucera in twee sets (6-4 en 7-6), nadat hij op 6-5 in de tweede set al drie matchpoints had verspeeld. De tweede Engels/Russische confrontatie gaat tussen Kafelnikov en Greg Rusedski, die de Fransman Cedric Pioline versloeg: 7-6, 3-6 en 7-6.