In New York woedt de Moeder aller Voogdijzaken

Voor een rechtbank in New York vechten multimiljonair Ronald Perelman en zijn ex al ruim twee jaar de Moeder aller Voogdijzaken uit. Het proces werpt een onthullend licht op echtscheidingsgewoontes in kringen van het Grote Geld.

Inzet van de strijd is, behalve een smak geld, het vierjarige dochtertje van Perelman en zijn ex-vrouw Patricia Duff. Ze heet Caleigh, en met behulp van advocaten en public relations adviseurs vechten haar ouders over haar balletlessen, de tijd van haar middagdutje, op welke leeftijd ze later mag autorijden en hoe laat ze thuis moet komen als ze een tiener is. De onderhandelingen lopen stroef.

De twee kemphanen zijn dan ook geen inschikkelijke types. Perelman (56) is topman en grootaandeelhouder van MacAndrews & Forbes, moedermaatschappij van het cosmeticaconcern Revlon. Zijn persoonlijk vermogen bedraagt zes miljard dollar. Recentelijk was hij ook in het nieuws in verband met de baan die zijn vriend Vernon Jordan bij Revlon had geregeld voor Monica Lewinsky.

Duff (44) is een belangrijke fondsenwerver voor de Democratische partij en een grote bewonderaar van president Clinton, voor wie ze tientallen miljoenen dollars heeft ingezameld. Haar huidige vriend is de Democratische senator Robert Torricelli uit New Jersey. Toen Duff in 1995 met Perelman trouwde, was het zijn derde en haar vierde huwelijk.

Na een knallende ruzie tijdens de conventie van de Democratische partij in Chicago, in 1996, gingen ze uit elkaar. Op het voogdijschap na was de afwikkeling binnen twee jaar rond. Duff kreeg vijf miljoen dollar contant, 1,2 miljoen alimentatie per jaar zolang ze niet hertrouwt, een huis van vijf miljoen en een auto met chauffeur.

Maar over Perelmans bijdrage aan de opvoeding van Caleigh twisten de twee nog steeds. Tot nog toe heeft hij daarvoor maandelijks 3.000 tot 12.000 dollar betaald, plus de kosten voor de school, de oppas en alle medische uitgaven. Maar Duff eist 40.000 tot 60.000 dollar per maand, onder meer om de beveiligingsagenten voor Caleigh te kunnen huisvesten.

Bij echtscheidingen in welgestelde kringen zijn maandelijkse bijdragen van 20.000 tot 30.000 dollar per kind volgens The Wall Street Journal geen uitzondering. De gedachte daarachter is dat als beide ouders een kind niet hetzelfde luxueuze leven kunnen bieden, het kind de voorkeur kan gaan geven aan de rijkste. Perelman zei aanvankelijk dat hij zijn dochter voor drie dollar per dag kan voeden (met ontbijtgranen, hamburgers en pasta). Maar dat argument heeft hij snel ingetrokken na spottende krantenkoppen over zijn vermeende gierigheid.