Het Paleis zit er totaal naast

,,Alleen zijn is nog niet zo slecht, je zult maar waardeloze ouders hebben.'' Het is niet de boodschap die je van Remi, het eenzaamste jongetje uit de wereldliteratuur, verwacht. Maar in de voorstelling Alleen op de wereld van het Vlaamse Het Paleis zingt Remi (Tom de Wispelaere) uit volle borst over de lelijke, de verlepte, de saaie en de strenge ouders die hij gelukkig niet heeft. Het klinkt als het zoveelste olijke, gemakszuchtige Kinderen voor kinderen-nummertje.

Wie van Alleen op de wereld een traditionele musical maakt, kiest voor een lekker vet aangezette tranentrekker. Een bevend bang jongetje op het podium, de armen rond een hondenhals, een ijl liedje van verlangen; dat werk. Maar regisseurs Ad de Bont en Guus Ponsioen, vedetten uit het jeugdtheater, lieten al die kansen liggen. Met zevenmijlslaarzen razen zij door het verhaal, dat ze blijkbaar koste wat het kost van begin tot eind chronologisch willen vertellen.

Voor de introductie van de personages is geen tijd. Remi is en blijft een sullig moederskindje. Waarom iedereen die hem ontmoet van hem gaat houden (zoals steeds luidkeels beweerd wordt), is een raadsel.

Vitalis is een mislukte zigeuner waarvan op een gegeven moment gezegd moet worden dat hij als een vader voor Remi is. Er is hoegenaamd niets van te zien.

De honden en de aap worden ook alleen maar genoemd. Wie hun namen niet kent, tast geheel in het duister bij het sentimentele gewauwel over Jolie Coeur en Capi.

De scenes volgen elkaar veel te abrupt op. Heel af en toe bezorgt de muziek van Ponsioen een vleugje kippenvel, maar ondanks accordeon en viool blijft van de romantiek van het zwerversleven, van het artiestenbestaan, nauwelijks iets over.

Ineens werkt Remi in een mijn, zit hij naast een zieke jongen, of staat hij in een Engels trappenhuis temidden van een kijvende familie. De toeschouwer klampt zich vertwijfeld vast aan zijn kennis van het boek. Maar de gemiddelde zesjarige voor wie deze voorstelling ook bedoeld is, kent dat hele boek nog niet. Alleen op de wereld van Het Paleis schiet op alle mogelijke manieren te kort. Om Vitalis' dood zal niemand een traan laten, noch om het weerzien tussen Remi en zijn moeder.

Jeugdtheater: Alleen op de wereld, naar Hector Malot, door Het Paleis. Regie/tekst: Ad de Bont, Regie/muziek: Guus Ponsioen, Spel: Annemarie Maas, Jos Dom, Ben Segers e.a. Vanaf zes jaar. Gezien: 14/2, Rotterdamse Schouwburg. Tournee t/m 3/3. Inl.: (020) 427 54 47.

    • Judith Eiselin