Handelstekort VS bereikt recordhoogte

Amerikanen hebben vorig jaar voor 168,6 miljard dollar meer ingevoerd dan uitgevoerd. Het Amerikaanse handelstekort is in 1998 dan ook tot een recordhoogte gestegen.

Ook werd gisteren bekend dat de inflatiegroei in de Verenigde Staten vorige maand 0,1 procent bedroeg en 1,6 procent over de afgelopen twaalf maanden.

Het handelstekort over december, 13,8 miljard, vormde een lichtpuntje omdat het lager uitviel dan verwacht. Het tekort op de Amerikaanse handelsbalans lag vorig jaar meer dan vijftig procent hoger dan in 1997 en passeerde het record van 153 miljard dollar van 1987.

Het tekort laat zien hoe verschillend de economische groei is in verschillende regio's in de wereld. Azië, maar ook Latijns-amerika, proberen uit hun crises te komen door te exporteren naar de VS. Anderzijds kan de VS zijn produkten elders minder gemakkelijk kwijt dan voorheen.

,,Op de korte termijn is deze ontwikkeling een zegen voor de wereldeconomie'', aldus Kathleen Stephansen, econoom bij de zakenbank DLJ. ,,De kloof tussen de landen die economisch ongelijk presteren wordt enigszins gedicht.'' Op de lange termijn zijn er volgens Stephansen voor de VS wel risico's aan verbonden. Het land heeft zo weinig besparingen dat de investeringen die overtreffen. Als die investeringen dan ook nog het buitenland ten goede komen wordt de groei in feite geëxporteerd.

De Amerikaanse export daalde vorig jaar iets, voor het eerst in dertien jaar. Amerikaanse bedrijven ondervinden nadeel van relatief goedkope importen en in sommige gevallen, zoals staal, is de roep om protectionistische maatregelen weer te horen. Zodra de economie minder hard groeit of zodra de financiële markten minder aantrekkelijk worden voor buitenlands kapitaal kan het handelstekort zich tegen de VS keren. De dollar daalt ten opzichte van aantrekkelijker valuta's en kan alleen door renteverhoging weer op peil worden gebracht. Een dergelijke renteverhoging zou de Amerikaanse groei echter vertragen.

    • Lucas Ligtenberg