Geroofde kunst in kasteel Rambouillet

In het kasteel in het Franse Rambouillet, waar deze week de vredesbesprekingen over Kosovo plaatsvinden, hangen kunstwerken die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's zijn geroofd. De Franse overheid heeft na de oorlog verzuimd ze terug te geven aan de veelal joodse eigenaren.

Dat zegt het Joods Wereld Congres (JWC), dat wereldwijd actie voert om tijdens de oorlog geroofde kunstwerken op te sporen. Het zou in Rambouillet gaan om onder meer een oude sofa, een antiek Perzisch tapijt en een doek van de 18de-eeuwse Franse schilder François Boucher. ,,Heeft Madeleine Albright, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, op een gestolen sofa gezeten'', vraagt JWC-bestuurslid Elan Steinberg zich af. ,,Ik weet zeker dat ze geschokt zou zijn.''

Het JWC deed de ontdekking na talloze rapporten te hebben bestuurd, over de circa 2.000 kunstwerken die de Franse overheid na de oorlog in haar bezit kreeg maar nooit terug gaf. Het congres claimde eerder dat een deel van de kunstwerken in Franse musea hangt en in ambassades over de hele wereld.

De nazi's namen tijdens de Tweede Wereldoorlog vele tienduizenden kunstwerken mee uit Frankrijk om in Duitse musea op te hangen. (Reuters)