Fabrikant EJA van ordners in problemen

Ordnerfabriek Egidius Janssen (EJA) is in de problemen geraakt. De export naar sommige markten in het Verre Oosten en Latijns Amerika is helemaal stilgevallen. De prijzen zijn door toenemende concurrentie in twee jaar zo'n 30 procent gedaald. EJA exporteert ruim 90 procent van de omzet van 80 miljoen gulden.

Het lopend boekjaar, dat loopt tot juni 1999, verwacht het bedrijf hierdoor een verlies van zo'n 4 miljoen gulden te lijden. Vorig boekjaar maakte de onderneming nog een ,,redelijke'' winst. De fabriek heeft de vakbonden een noodplan gepresenteerd om het tij dit jaar te keren. Daarnaast richt het de organisatie anders in om in de toekomst winstgevend te blijven.

De 65 mensen met een tijdelijk contract zullen hun baan verliezen. Van de 250 mensen in vaste dienst moeten er 10 tot 15 het bedrijf verlaten. Samen met een scherpere inkoop en andere bezuinigingen denkt de directie op die manier ruim 4 miljoen gulden te besparen ,,Dat moet genoeg zijn om het verlies te compenseren'', zegt directeur Van Dijk.

FNV Bondgenoten erkent de noodzaak van ingrepen, maar twijfelt niettemin aan de gekozen maatregelen. De bond laat daarom een extern bureau de plannen doorrekenen. ,,Wij willen een goede onderbouwing van het langetermijnplan voordat wij gaan onderhandelen over de ingrepen om het komend jaar door te komen. Je moet de mensen wel een perspectief geven'', zegt vakbondsbestuurder A. Antonis.

Het bedrijf maakt de metalen mechanieken voor ordners. Die verkoopt het voor een groot deel ook los aan derden. Daarnaast produceerde het bedrijf ook complete ordners. EJA wil de onderdelen in aparte `profit centers' onderbrengen. Vooral voor de metaalfabriek hoopt het bedrijf ander werk binnen te kunnen halen om zo minder afhankelijk van de ordnermechanieken te worden.