EU-missie na koele ontvangst in Ethiopië door naar Eritrea

Een missie van de Europese Unie, die wil bemiddelen in het grensconflict tussen Ethiopië en Eritrea, is vanuit Addis Abeba in de Eritrese hoofdstad Asmara aangekomen. In Ethipië is de commissie een koele ontvangst ten deel gevallen.

De Ethiopische regering wees een verzoek van de EU-delegatie om een gesprek met premier Meles Zenawi van de hand, maar stond wel een onderhoud van de EU-diplomaten – afkomstig uit Duitsland, Oostenrijk en Finland – met minister van Buitenlandse Zaken Seyoum Mesfin toe. De missie sprak ook met de secretaris-generaal van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid (OAE), Salim Ahmed Salim.

Volgens een in Addis Abeba gestationeerde Westerse diplomaat ziet Ethiopië weinig heil in de bemiddelingspoging; Addis Abeba vindt dat de EU-diplomaten alleen de Eritrese leiders iets te vertellen hebben. ,,Volgens Ethiopië komen de Europeanen te laat en met te weinig. Ethiopië heeft hen niet uitgenodigd'', aldus deze diplomaat.

Ethiopië en Eritrea hervatten begin deze maand de oorlog die in mei vorig jaar was uitgebroken over een omstreden stuk land in het grensgebied. Ethiopië heeft zich akkoord verklaard met een vredesplan van de OAE. Dit plan voorziet in een terugtrekking van Eritrese troepen uit het omstreden gebied. Eritrea wijst dat plan voorlopig van de hand.

In Eritrea praat de driemansmissie met president Isaias Afeworki. Eritrea eist een staakt-het-vuren, een wederzijdse terugtrekking uit het grensgebeid en een vaststelling van de grens door onafhankelijke deskundigen. (Reuters, AFP, AP)