Dit jaar regio-tv in heel Noord-Holland

Radio Noord-Holland en de Amsterdamse tv-zender AT5 gaan hoogstwaarschijnlijk nog dit jaar beginnen met televisieuitzendingen in heel Noord-Holland.

Volgens AT5-hoofdredacteur T. van Dijk is de belangrijkste hobbel deze week genomen met een besluit in de Provinciale Staten van Noord-Holland. De provincie sprak de intentie uit om geld voor de regionale zender beschikbaar te stellen. Volgens de mediawet verdubbelt het Rijk het geld dat de provincie aan regio-tv betaalt.

Binnen de Provinciale Staten bestaat nog discussie over de vraag waar het geld vandaan moet komen. De verwachting is dat Gedeputeerde Staten binnenkort met een voorstel komen.

Van Dijk wil in de hele provincie uitzenden. Volgens hem hebben kijkers buiten Amsterdam grote behoefte aan een regionale zender. ,,In Volendam en Haarlemmermeer willen men ons nu al graag op de kabel, ook als we alleen maar Amsterdams nieuws uitzenden.''

Hoe de zender vorm krijgt, is nog onduidelijk. De minimale vorm is dat AT5 in samenwerking met Radio Noord-Holland, dat de concessie heeft voor provinciale publieke televisie, één nieuwsuitzending per avond gaat uitzenden over de hele provincie. Een uitgebreidere vorm is dat er twee edities gemaakt gaan worden, één voor de regio Amsterdam en één voor de Kop van Noord-Holland.

Van Dijk wil in de hoofdstad in ieder geval niet tornen aan ,,de Amsterdamse identiteit''. ,,Dat is de basis voor ons succes.'' Van Dijk wil ook graag dat de zender in Almere te zien zal zijn. Volgens de mediawet mag AT5 niet in Flevoland worden doorgegeven. ,,Almere is erg op Amsterdam gericht. Mensen daar willen ons zien.''

Met de komst van een regiotelevisie in Noord-Holland komt een landelijke dekking van regionale zenders dichterbij. Alleen Utrecht heeft nog geen zender. De landelijke dekking is belangrijk om gezamenlijk reclametijd te kunnen verkopen.

De Amsterdamse zender AT5 heeft op het personele vlak tegenslagen te verwerken gehad. Vijf verslaggevers vertrokken onlangs naar landelijke zenders. Van Dijk: ,,Dat hoort nu eenmaal bij AT5, ik zie het als een compliment. Maar het is de laatste tijd wel heel hevig.''