De schoen van Drazen Petrovic

Buiten het Olympisch Museum in Lausanne staat een kunstwerk ter nagedachtenis aan Drazen Petrovic. Hij wordt beschouwd als de beste Europese basketballer aller tijden. In de Noord-Amerikaanse liga hebben ze geen betere Europese speler gekend. Ook Michael Jordan sprak met bewondering over de Kroaat die hem regelmatig in scores overtrof. Petrovic stond bekend om zijn enorme toewijding. In het havenstadje Sibenik oefende hij als kind elke dag urenlang op afstandsschoten. Samen met zijn broer Aleksandar won hij tal van landstitels en Europese titels. Met Cibona Zagreb en Real Madrid won hij vele Europa Cups, alvorens hij naar de Portland Trailblazers ging. Daar stagneerde zijn loopbaan, omdat de coach een afkeer had van buitenlanders. Maar bij de New Yersey Nets kreeg de Kroaat de kans zijn kwaliteiten te tonen. Een moyenne van dertig tot veertig punten was normaal. In 1992 werd Petrovic met Kroatië op de Spelen tweede achter het Dream Team. Een jaar later verongelukte hij op de Autobahn tussen Frankfurt en München, op weg naar Zagreb. Voor het begin van de NBA-finale, Chicago Bulls-Phoenix Suns, werd een minuut stilte in acht genomen en de vlag van Kroatië gehesen. Amerikaanse profs huilden om de dood van de 28-jarige sportambassadeur van Kroatië.

Aflevering zeven in de serie over helden van deze eeuw.

    • Guus van Holland