De man op locatie

Zo fel als hij de mensen voor de camera aanpakt, zo rustig praat Ton van Royen (37) over zichzelf. Over het televisievak: ,,Ik heb nog steeds niet het gevoel dat ik het kan.'' Over zijn felheid: ,,Ik kan me echt opwinden. Vooral als ik weet dat politici iets vinden maar dat niet voor de camera zeggen.'' En over zijn ultieme doel: ,,Burgemeester van Amsterdam. Ja, het is echt serieus. Maar een gekozen burgemeester dan, hè. Ik geloof dat ik nog kans zou maken, ook. Ik ben in mijn systeem Amsterdammer.''

Toch verruilt hij per maart de Amsterdamse televisiezender AT5 voor Net5, het nieuwe tv-station van het SBS6-concern. Hij wordt na Bernard Hammelburg de tweede man van het programma Morgen Gebeurt Het, dat is afgekeken van het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen. Van Royen zal het programma zo nu en dan presenteren, maar hij wordt vooral `de man op locatie'. Hoewel het format nog niet helemaal is `uitgediscussieerd', zegt hij dat hij deze week ongetwijfeld bij de rellen in Den Haag zou hebben gestaan.

Met Van Royen raakt AT5 zijn bekendste gezicht kwijt. Hij viel op met spraakmakende interviews, snelle straatreportages en uit de hand lopende debatten. ,,Ja of nee? Ja of nee?'', bitste hij Amsterdamse lijsttrekkers vorig jaar toe. En `vaag verhaal, vaag verhaal' als een antwoord ontwijkend was.

Een uitgebreid interview met Desi Bouterse was zijn grootste journalistieke prestatie van het afgelopen jaar. De uitzending was onthullend door opmerkelijke uitspraken (,,Ik ben verantwoordelijk voor de decembermoorden''), maar ook door de hautaine houding van Bouterse. Toch kreeg Van Royen kritiek, zoals hij zo vaak kritiek krijgt. Van Maria Henneman van Netwerk bijvoorbeeld. ,,Zij vond de antwoorden goed, maar de vragen niet. Dat begrijp ik niet. Als ik andere vragen had gesteld dan waren er ook andere antwoorden gekomen.''

Als gesjeesd rechtenstudent begon hij ooit bij Radio Stad Amsterdam, later overgaand in Radio Noord-Holland. Hij was freelancer bij VPRO's Het Gebouw en De Krant op Zondag. Vanaf de start in 1992 werkte hij voor AT5. Hij was al wel eerder opgevallen bij de landelijke omroep, werd al eens uitgeleend aan RTL5. Maar hij zei tot nu toe altijd dat een overstap voor hem niet zo nodig hoefde. Bij AT5 kon hij alles doen: live praatprogramma's, reportages, nieuwslezen en uitgebreide interviews. En hij was programmaleider.

Maar toen SBS6-directeur Fons van Westerloo hem vroeg, deed hij het toch. ,,Ik stond op dezelfde plek als drie jaar geleden over dezelfde onderwerpen items te maken. Nog eens met dezelfde mensen ook. Dat begon vooral het laatste jaar te spelen.'' Voor AT5, dat aldoor goede mensen kwijtraakt, vindt hij het jammer. ,,Maar AT5 gaat nooit verloren''. Over `Hilversum' is hij nog steeds niet enthousiast. ,,Journalisten zijn meer in competitie met elkaar dan dat ze de samenleving informeren.''

    • Herman Staal