Clubs bespreken voorlopig akkoord in betaald voetbal

De werkgevers uit het betaald voetbal komen vandaag in Zeist bijeen om te beslissen over het onderhandelingsresultaat dat delegaties van de FBO (clubs) en spelersvakbond VVCS vorige maand hebben bereikt. Het voorlopige akkoord kwam na moeizame onderhandelingen tot stand. De nieuwe CAO moet vooral de nadelige gevolgen van de nieuwe Flexwet voorlopig drie jaar opschuiven.

FNV-voorzitter L. de Waal riep de voetbalclubs gisteren op het gezonde verstand te gebruiken in de CAO-onderhandelingen met de VVCS. Deze week kwamen de onderhandelingsposities van de VVCS en FBO onder druk te staan door de aankondiging van een nieuwe vakbond voor beroepsvoetballers, ProProf geheten. De nieuwe belangenvereniging is een samenwerkingsverband van vier managementsbureau's en is kennelijk opgericht uit onvrede over het uitblijven van een CAO. ,,Het gaat de makelaars absoluut niet om een CAO'', aldus VVCS-voorzitter Th. van Seggelen. ,,Ze willen op een gevoelig moment alleen maar onrust zaaien onder clubs en spelers.''

Heikel punt is vandaag wellicht het bedrag dat de VVCS voor `eigen' gebruik heeft bedongen bij de FBO. Volgens sommige clubs en ProProf gaat het jaarlijks om een bedrag van 5 miljoen gulden. De VVCS houdt het op niet meer dan 3 miljoen, bestemd voor sociale en collectieve doelen.