Clinton bedreigd door nieuw schandaal

Een oud seksschandaal dreigt president Clinton opnieuw in moeilijkheden te brengen. De conservatieve zakenkrant The Wall Street Journal publiceerde gisteren een uitgebreid artikel over een vrouw in Arkansas die zegt dat Clinton haar in 1978 verkracht heeft.

Als gerucht doet het verhaal van Juanita Broaddrick al zeker sinds 1992 de ronde onder tegenstanders van de president en journalisten. De roddelbladen en het Drudge Report op het internet schreven er regelmatig over. Maar Broaddrick weigerde tot voor kort met de media te spreken en de serieuze pers noemde de kwestie hoogstens in het voorbijgaan. Het artikel in de The Wall Street Journal, geschreven door een eigen redacteur en gepubliceerd op de opiniepagina, verleent het verhaal nu plotseling meer gewicht.

De krant baseert zich op een recent gesprek met Broaddrick, een welgestelde, succesvolle, serieuze en getrouwde vrouw, aldus de Journal, ,,een vrouw die niet uit is op winst, een boek of een proces''. In 1978 zou Broaddrick, toen 35 en eigenares van een verzorgingstehuis, Clinton hebben leren kennen. Hij was toen minister van Justitie van de staat Arkansas en tijdens zijn campagne voor het gouverneurschap van de staat bezocht hij haar verzorgingshuis.

Hun tweede ontmoeting vond plaats in de coffeeshop van een hotel in Little Rock, waar zij een conferentie bijwoonde. Clinton zou vanwege het lawaai in de coffeshop hebben voorgesteld om hun koffie op te drinken op haar kamer. Daar zou hij haar verkracht hebben en haar lippen hebben stukgebeten. Een vriendin van Broaddrick vertelde de krant dat zij haar even later alleen op de kamer aantrof, in shock, met gescheurd slipje en kapotte lippen.

Toen de advocaten van Paula Jones Broaddrick benaderden om over het voorval te getuigen, weigerde ze mee te werken. Ze tekende zelfs een beëdigde verklaring dat Clinton nooit ,,onwelkome seksuele avances'' had gemaakt.

Maar toen medewerkers van onafhankelijk aanklager Kenneth Starr langskwamen en haar garandeerden dat ze niet vervolgd zou worden, zei ze dat haar aanvankelijke verklaring vals was. Maar ze zei ook dat niemand in het Witte Huis haar onder druk had gezet. Daarom kon Starr niets aan met haar verhaal, dat in zijn rapport alleen voorkomt in een voetnoot.

Op Nieuwjaarsdag zou Broaddrick besloten hebben met haar verhaal naar buiten te treden, uit woede over een artikel in het roddelblad Star waarin stond dat Clinton haar man heeft omgekocht om over de affaire te zwijgen. Eerst benaderde ze Lisa Myers van NBC, die in maart al eens kort over haar had bericht. Myers nam haar op 20 januari een uitgebreid interview af en sprak ook met mensen die aspecten van Broaddricks verhaal konden bevestigen. Maar NBC heeft het vraaggesprek nog niet uitgezonden, omdat er meer onderzoek nodig zou zijn. Clintons advocaat David Kendall wil geen commentaar geven.