CALYPSO

Dat macho's het ook niet makkelijk hebben, blijkt uit de teksten op Fall of Man: Calypsos on the Human Condition 1935-1941, een kostelijke verzameling zedenschetsen van het eiland Trinidad. De mannen dragen allemaal ronkende namen, maar eigenlijk zijn het pantoffelhelden die zich, soms in samenspraak met anderen, beklagen over wat `de vrouwtjes' hen allemaal aandoen.

Zo ziet The Tiger bij thuiskomst iemand uit zijn huis klimmen `wearing my pyama suit/ and my bedroom slippers at his feet', terwijl Atilla the Hun in vijf coupletten een ijselijk visioen schetst van wat de mannen te wachten staat als zij de controle verliezen: `If women ever gets the ascendency/ They will show us no sympathy/ They will make us do strange things, goodness knows/ Scrub floors even wash clothes/ And in the night when they go out to roam/ We'll have to mind the baby at home'. Sommigen zoeken troost in escapisme. `Buy me a Zeppelin' zingt The Caresser bijvoorbeeld, terwijl de Mighty Destroyer liever terug gaat naar zijn moeder.

Het muzikale kader rond deze praatliedjes varieert sterk in kwaliteit. De in Port-of-Spain, de hoofdstad van Trinidad, vastgelegde orkestjes die in vijf opnamen te horen zijn, rammelen verschrikkelijk. De voor de rest verantwoordelijke Carribean Serenaders van gitarist Gerald Clark uit New York daarentegen spelen voortreffelijk in een stijl die lijkt op de New Orleans jazz-revival van klarinettist George Lewis en trompettist Bunk Johnson. Extra interessant wordt deze cd doordat de van `slang' doortrokken teksten op het inlegvel met verklarende noten staan afgedrukt. Waardoor niemand de conclusies hoeft te missen: `Woman is not the weaker sex', nee, sterker nog: `Man smart, Woman smarter'.

Fall of Man: Calypsos on the Human Condition 1935-1941 (Rounder 1141).Distr. Munich.

    • Frans van Leeuwen