BVD infiltreerde in rivaal van CPN

De Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) heeft vanaf eind jaren zestig actief bijgedragen aan de vorming van de politieke partij waaruit in 1972 de SP (Socialistische Partij) is voortgekomen. Dit is bevestigd door vijf oud-leiders van de Kommunistische Eenheidsbeweging Nederland (marxistiesleninisties), KEN(ml). Deze maoïstische partij, die in 1970 in Rotterdam een van de grotere havenstakingen organiseerde, scheurde in 1971 en ging een jaar later voor het grootste deel over in de SP.

Met de operatie beoogde de BVD de CPN dwars te zitten. De BVD, die commentaar weigert, beschouwde de CPN als `staatsgevaarlijk', en steunde tot in de jaren zeventig sommige politieke partijen die de CPN concurrentie aandeden. SP-leider J. Marijnissen zegt ,,niet verbaasd'' te zijn over de zaak maar benadrukt dat ,,de huidige SP hier buiten staat''.

De BVD wist een infiltrant in de vijfkoppige partijleiding van de KEN(ml) te krijgen, aldus KEN(ml)-oprichter N. Schrevel en W. ter Braake, in 1970 voor de KEN(ml) stakingsleider. Zij schetsen de man als invloedrijk. Uit notulen blijkt dat hij voorzitter was van de oprichtingsvergadering, als enige het ideologisch manifest van de maoïstische partij amendeerde en het ledenbestand beheerde.

Volgens KEN(ml)-oprichter Schrevel is het ,,een zekerheid'' dat de man voor de BVD werkte. Ter Braake zegt dat de rol van de infiltrant ,,definitief'' is vastgesteld. Volgens publicist H. Schoots, actief in de KEN(ml) vanaf 1970, heeft de man – wiens identiteit bij deze krant bekend is – zijn ware rol prijsgegeven toen hij uit de partij was verdwenen: ,,Hij heeft vrij kort daarna aan enkele partijleden verteld dat hij voor de BVD had gewerkt''. Voor de operatie werkte de BVD samen met de Amerikaanse CIA, zegt C. Wiebes, co-auteur van Villa Maarheeze, de geschiedenis van de Inlichtingendienst Buitenland (IDB).

KAMERADEN ONDER ELKAAR: pagina 31, Zaterdags Bijvoegsel

    • Tom-Jan Meeus