Bin Laden actief in Bangladesh

De islamitische extremist Osama bin Laden wil van Bangladesh een fundamentalistische islamitische staat maken, vergelijkbaar met die van de Taliban in Afghanistan. Dit hebben veiligheidsambtenaren uit Bangladesh gemeld aan The Washington Post.

Vorige maand werd in Bangladesh het bestaan onthuld van een extremistische groepering, Harkat-ul-Jihad, die wordt gefinancierd door Bin Laden. De autoriteiten in Bangladesh arresteerden twee leden na een mislukte aanslag op een dichter. Kort daarna werden nog zestien verdachten opgepakt. Een aantal van hen heeft verklaard dat Harkat-ul-Jihad financiële bijdrages ontvangt van Bin Laden. Zo zou hij twee miljoen gulden hebben overgemaakt op vier verschillende bankrekeningen in Dhaka.

Harkat-ul-Jihad is in 1995 opgericht tijdens een internationale bijeenkomst van islamitische extremisten in Chittagong. De groepering zou studenten hebben gerekruteerd en getraind om te vechten in Afghanistan. Harkat-ul-Jihad telt 10.000 leden in Bangladesh. (AFP)