Beursgang Detron voor 140 miljoen

De gang naar de Amsterdamse effectenbeurs moet telecombedrijf Detron ongeveer 140 miljoen gulden gaan opleveren. De emissie van ruim 2,1 miljoen nieuwe aandelen spekt de kas van Detron met ruim 65 miljoen gulden. De bestaande aandeelhouders, die zelf 2,4 miljoen aandelen Detron verkopen, houden ongeveer 75 miljoen gulden over aan de beursintroductie.

Oprichter en grootaandeelhouder G. Banken van Detron verkoopt ongeveer 10 procent van zijn aandelenpakket. Banken heeft nu nog 73 procent van de aandelen van het bedrijf in handen, maar dat zal door de emissie en de verkoop ,,van een heel klein stukje'' zijn belang zien verwateren tot 42 procent.

De andere aandeelhouders NeSBIC, Dinvest en Infratronics Netwerk brengen hun gehele belang in het telecombedrijf (23 procent) op de markt.

De topman, die volgens het zakenblad Quote goed is voor een persoonlijk vermogen van 180 miljoen gulden, stelt dat noch hij noch het management van Detron de beursgang aanwenden om hun belang in Detron te verzilveren. ,,Het management herplaatst niets en ik een heel klein stukje. We willen hiermee het sein geven dat we vertrouwen hebben in de toekomst van de onderneming.''

Detron wil dit jaar de nettowinst opvoeren met 20 à 30 procent. ,,We kiezen voor een gezonde groei: 50 procent moet op eigen kracht bereikt worden, de rest door overnames.''

De beursopbrengst zal Detron voornamelijk gebruiken om uit te dijen via overnames. Vorig jaar verdrievoudigde het concern de winst tot 10,8 miljoen gulden. De omzet steeg van 114,5 miljoen gulden in 1997 tot 263 miljoen gulden vorig jaar.

Particuliere en institutionele beleggers kunnen van 22 februari tot 2 maart inschrijven op de stukken die worden aangeboden. Een aandeel Detron zal tussen de 13 en 15 euro gaan kosten. De definitieve prijs zal nog bekend gemaakt worden. Het bedrijf zal op 3 maart voor het eerst op koersenborden van het Damrak prijken. (ANP)