Zonnig

Het werd leuk gebracht. ,,De ontwikkeling van de eigen kleurencopier maakt goede voortgang'', aldus Océ-topman J. Hovers. Dat klinkt mooi, maar het is een deprimerend bericht voor wie die nieuwe digitale kleurencopier drie jaar geleden, tijdens een persconferentie, al prachtige prints heeft zien maken van de Zonnebloemen van Van Gogh. De marktintroductie van het apparaat, vorig jaar nog gepland voor eind 1999, is opnieuw met tenminste een jaar uitgesteld, zo werd gisteren duidelijk.

Océ heeft vijftien jaar gewerkt aan de nieuwe technologie en daaraan in de woorden van financieel bestuurder H. Meertens ,,heel, heel veel'' geld besteed. De nieuwe copier (met een beoogd prijskaartje van 200.000 gulden) is volgens Océ gereed, maar er is nog twee jaar nodig om de serieproductie onder de knie te krijgen. De vertraging is geen ramp, betoogt Océ.

Toenmalig bestuursvoorzitter J. Pennings toonde afgelopen voorjaar nog buitengewoon veel zelfvertrouwen over de technologische voorsprong van zijn bedrijf. ,,Concurrentie van buiten? Die komt niet. Dat kan niet'', zei hij toen. Toch moet het Océ pijn doen dat de digitale kleurencopiers die het nu aan zijn klanten aanbiedt gemaakt zijn door concurrent Canon.

Volgens Hovers moet de ontwikkeling van de kleurencopier in breder perspectief worden geplaatst. Het apparaat maakt deel uit van ,,een familie nieuwe producten'' waarmee Océ in de toekomst op de markt hoopt te komen. De nieuwe technologie is superieur aan die van de concurrentie die al wel op de markt actief is.

De copier van Océ is in elk geval zeer stabiel, wat betekent dat het honderdduizendste printje niet te onderscheiden is van het eerste. Valsemunters en vervalsers van schilderijen van Van Gogh moeten nog even geduld hebben.