Turkije pakt ruim duizend Koerden op

De Turkse politie heeft na de gevangenneming van Öcalan, maandag, meer dan duizend aanhangers van de pro-Koerdische Partij voor Volksdemocratie (HADEP) en activisten voor de rechten van de mens opgepakt.

Dat heeft de Turkse Associatie voor de rechten van de mens (IHD) bekendgemaakt. In verscheidene plaatsen in Turkije kwam het gisteren tot botsingen tussen Koerdische demonstranten en de politie.

Eerder deze week werden al 350 aanhangers van de HADEP-partij in Instanbul gearresteerd. Volgens de IHD had het overgrote deel van de arrestaties plaats in de regio Diyarbarkir, de grootste stad in het overwegend Koerdische zuidoosten van het land.

Tegelijkertijd zet het Turkse leger zijn operatie tegen de PKK in het noorden van Irak voort, ondanks protesten van het bewind in Bagdad. Helicopters bestoken bases van de PKK en commando's voeren een klopjacht uit op PKK-strijders in de bergen.

Volgens een Turkse militaire woordvoerder zal de operatie doorgaan ,,tot dat de doelen zijn bereikt''. Volgens hem verkeren de guerrillastrijders ,,in staat van paniek en weten ze niet wat ze moeten doen''. Premier Ecevit herhaalde gisteren de oproep aan ,,de rebellen'' om zich over te geven. ,,Na de verkiezingen in april zal het parlement een nieuwe wet aannemen waarin overgelopen strijders van de PKK een verminderde straf in het vooruitzicht wordt gesteld'', aldus Ecevit. Op de vraag of Turkije met de arrestatie van Öcalan nu de strijd tegen de PKK heeft gewonnen, antwoordde de premier gisteren op de BBC: ,,Dat weet ik niet, maar het is zeker dat de PKK lang niet zo effectief zal zijn als in het verleden.''

Öcalan wordt gevangen gehouden op het eiland Imrali, voor de kust van Istanbul. De regering reageerde gisteren opnieuw geërgerd op de buitenlandse oproepen om hem een eerlijk proces te geven. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ismail Cem, verklaarde vanuit Praag dat de rechtspraak in Turkije ,,net zo ontwikkeld is als in elk ander Westers land''.

In Londen kwam gistermiddag een vreedzaam einde aan de bezetting door Koerden van de Griekse ambassade. Het was de laatste diplomatieke vertegenwoordiging van Griekenland in Europa, die na de acties van deze week nog bezet werd gehouden door Koerden. Uit vrees voor ongeregeldheden verruilen de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie aanstaande zondag Brussel voor Luxemburg voor een al langer geplande informele bijeenkomst. In Kenia, waar Öcalan deze week werd aangehouden, werden het hoofd van de immigratiedienst, de commandant van politie en de chef van het bureau voor justitieel onderzoek de laan uitgestuurd. In tegenspraak tot eerdere uitlatingen van de regering in Nairobi, verklaarde het hoofd van de immigratiedienst, Frank Kwinga, dat Keniase functionarissen wel degelijk hebben geholpen om Öcalan op het vliegtuig in Kenia te zetten.