`Tandenstoker'

Toen bewoners van San Francisco gisterochtend wakker werden was het hoogste gebouw van de stad, de Transamerica Pyramid, in Nederlandse handen overgegaan. Het gebouw is niet alleen het hoogste van de stad maar ook bijzonder in het oog lopend. Het heeft vanwege zijn spitse vorm de bijnaam de toothpick ofwel de tandenstoker.

Het gebouw is eigendom van Transamerica en gaat met de geplande overname mee naar Aegon. De toothpick staat aan de Montgomery Street in het zakendistrict van de stad en telt 48 verdiepingen.

Dat lijkt voor Amerikaanse begrippen niet bijzonder hoog, maar San Francisco kan niet al te hoog bouwen vanwege aardbevingsrisico's.

Het gebouw is een ontwerp van bureau William Pereira & Associates en verrees in de stad in 1972. De piramidevorm laat meer licht toe in het gebouw en op de straten eromheen. Het gebouw is 285 meter hoog en het totale vloeroppervlak is 51.000 vierkante meter. Het heeft bijzondere beveiligingen in verband met aardbevingen.

De spitsvorm van het gebouw zorgt ervoor dat de oppervlakte op de vijfde verdieping 2300 vierkante meter is maar op de 48ste nog slechts 225. Behalve Transamerica hebben ook een paar andere bedrijven, zoals NationsBank en Mars Consultants een vestiging in het gebouw. Als Aegon USA van het gebouw zijn Amerikaanse hoofdvestiging maakt zullen ze mogelijk moeten verdwijnen.