Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Onder andere de uitslag van een enquête naar de vraag in hoeverre de verhoren over de Bijlmerramp antisemitische gevoelens uitlokt. Ook een verslag van de reis van minister van Defensie Frank de Grave langs Nederlandse troepen op VN-posten. Ned.2, 18.15-18.43u.

Netwerk. Reportage over de Japanse voetballer Ogano die deze week stage loopt bij Ajax en die mogelijk een contract krijgt aangeboden. Verder de verhoren in de parlementaire enquête over de Bijlmerramp. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. Aandacht voor de verhoren in de Bijlmer-enquête over de lading van het El Al-toestel en het overlijden op 55-jarige leeftijd van oud-Kamerlid voor de PvdA Henk Vos. Ned.3, 22.33-22.58.u.

DOCUMENTAIRES

Trust me, I'm a doctor. Over onder andere de heilzame invloed van knoflook. BBC, 2, 21.00-21.30u.

De affaire: Bed Bad Brood. Halverwege de jaren tachtig komen Tamil-vluchtelingen in opstand tegen de opvang in speciale pensions, de voorlopers van de asielzoekerscentra. De opstand leidde uiteindelijk tot de Regeling Opvang Asielzoekers. Ned.3, 21.07-21.43u.

ARD-exclusiv. Reportage over de toenemende belangstelling voor cursussen op het gebied van etiquette. Wie carrière wil maken, moet zijn bestek in de juiste volgorde kunnen hanteren, weten welk glas bij welke wijn hoort en schaaldieren op de juiste manier weten te kraken. Duitsl.1, 22.00-22.30u.

AMUSEMENT

Leven op video. Eerste aflevering van een nieuwe serie waarin onbekende Nederlanders een dag uit hun leven op video vastleggen. Oud-KRO-presentatrice Rémi van der Elzen – die o.a. voor dit programma naar de commerciële omroep overstapte – praat met de makers van de videobeelden na. RTL5, 20.30-21.30u.

Glamourland. G.J. Dröge bezoekt het debutantenbal in hotel Huis ter Duin in Noordwijk aan Zee, de Love & Mariage-beurs en het sponsorgala van voetbalclub AZ. Ned.1, 22.01-22.37u.

KUNST

Hardtalk. Gesprek met cellist Julian Lloyd-Webber – broer van componist Andrew Lloyd-Webber – die het als zijn opdracht ziet klassieke muziek voor een breder publiek toegankelijk te maken, BBC World, 20.30-21.00u.

FILM

The Naked Gun 2: The Smell of Fear (David Zucker, 1991, VS). Amusante vervolgfilm is andermaal een melig hyperbolische parodie op de politiethriller. Met Leslie Nielsen als rechercheur Frank Drebin. SBS6, 20.30-22.00u., onderbroken door reclame.

Boiling Point (James B. Harris, 1993, VS). Dennis Hopper speelt memorabele crimineel die een week de tijd heeft om een schuld af te lossen. Bedaarde misdaadfilm laat diens lotgevallen parallel lopen met die van agent Wesley Snipes, die juist wraaklustig op zoek is naar Hopper. Veronica, 21.05-22.50u., met reclame.

The Net (Irwin Winkler, 1995, VS). Derde regie van producent Winkler volgt in onwaarschijnlijk scenario het stramien van de thriller over de onschuldige eenling, die door anonieme machten achtervolgd en van zijn identiteit beroofd wordt. Sandra Bullock komt als vereenzaamde softwarespecialiste in het bezit van een curieus bestand waarmee praktisch elk groot computersysteem valt te kraken. Belg.1, 21.45-23.35u.

Bab el-oued City (Merzak Allouache, 1994, Algerije/Frankrijk). In het voorjaar van 1993 in een volkswijk van Algiers gedraaid, gedetailleerd en realistisch portret van de politieke en culturele tegenstellingen onder invloed van de groei van het moslim-fundamentalisme, opgehangen aan de alledaagse belevenissen van gewone burgers. In 1989 beginnen kleine groepjes mannen met baarden intimiderend op te treden tegen een niet-islamitische leefstijl. Belg.2, 23.00-0.40u.

Mui du du xanh / L'Odeur de la Papaye verte (Hung Tran Anh, 1993, Frankrijk/Vietnam). Zie Film-vooraf. Ned.3,

3.22-1.04u.

The Star Chamber (Peter Hyams, 1983, VS). Intelligente thriller gaat helaas ver in zijn buiging voor populaire, reactionaire denkbeelden. Rechter Michael Douglas wordt door collega's opgenomen in een geheim genootschap dat zich ten doel stelt om ten gevolge van juridische haarkloverijen ten onrechte vrijgesproken misdadigers eigenhandig te executeren. BBC1,23.25-1.10u.

The Turn of the Screw (Rusty Lemorande, 1992, Engeland). Tweede bioscoopverfilming, na The Innocents, van klassieke spookroman van Henry James. Met seksuele volwassenwording kampende gouvernante Paty Kensit dient te waken over twee door een kwade geest geterroriseerde kinderen. Ook met Stéphane Audran, Marianne Faithfull. RTL4, 0.00-1.45u., onderbroken door reclame.

Six Degrees of Separation (Fred Schepisi, 1994, VS). Slim geschreven mengsel van kluchtige satire en psychologisch drama biedt haarscherp portret van de artistieke elite van New York. Welgesteld kunsthandelaarsechtpaar Donald Sutherland en Stockard Channing zwicht voor de charme van een om hulp vragende jongeman die beweert de zoon van Sidney Poitier te zijn. BBC2, 0.20-2.05u.

Twilight of Honor (Boris Sagal, 1963, VS). Rechtbankdrama gaat gebukt onder minder sterk scenario. Jonge, oprechte advocaat Richard Chamberlain verdedigt de van moord verdachte Joey Heatherton. Ook met Claude Rains. Duitsl.1, 2.25-4.05u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Plain Clothes (Martha Coolidge, 1988, VS). Tegendraadse variant op genre van tienerkomedie, gekruid met zwarte humor en geregisseerd door vrouw die ooit de feministische margefilm Not a Pretty Picture en later o.m. Rambling Rose vervaardigde. Jonge agent Arliss Howard gaat undercover naar high school om onschuld te bewijzen van zijn van moord verdachte broer. Morgen, SBS6, 9.25-11.05u., onderbroken door reclame.