`RLD deed geen serieus onderzoek'

De Rijksluchtvaartdienst (RLD) heeft tot 1996 nooit aanleiding gezien voor een serieus onderzoek naar de lading van het El Al-vrachtvliegtuig. Het bleef bij een vluchtig onderzoek van één dag in september 1993, zo vertelde R. Putters van de Rijksverkeersinspectie, die onder de RLD ressorteert, vanmorgen aan de enquêtecommissie.

,,Eigenlijk was het toen al (in 1996) een gesloten boek'', aldus Putters. Bij zijn onderzoekje was hem bijvoorbeeld ontgaan, zo erkende hij, dat er ook DMMP, een grondstof voor het zenuwgas Sarin, in het toestel had gezeten.

Hij betoogde echter dat er sinds het voorjaar van 1996 veel was gedaan om de exacte vrachtpapieren te achterhalen. De toenmalige RLD-directeur J.W. Weck had contact opgenomen met zijn collega Sharon in Israel, terwijl minister van Buitenlandse Zaken Van Mierlo de kwestie opnam met premier Netanyahu. Een en ander resulteerde echter niet in het beschikbaar komen van documenten omtrent de laatste 20 ton vracht, waarvan de samenstelling nog onbekend was.

De commissie confronteerde Putters echter met het feit dat gisteren twee medewerkers van de Economische Controle Dienst (ECD) hadden verklaard dat de RLD tot drie keer toe niet was ingegaan op hun aanbod om de papieren te helpen achterhalen: in 1992, in 1996 en ook vorig jaar weer. Putters zei daarop echter dat het juist de ECD was geweest die er in 1996 bij nader inzien toe had besloten om er geen werk van te maken. De dienst meende dat het weinig zinvol was om een nieuw onderzoek te openen nu de zaak al op hoog diplomatiek niveau werd behandeld. Vorig jaar had de ECD voorgesteld de samenstelling van de laatste 20 ton te achterhalen via de verzekeraars van deze vracht.

Putters zei hierover dat hij zelf hier wel voor was geweest, maar dat zijn superieuren in de Bijlmerstuurgroep op het ministerie van Verkeer en Waterstaat hier een streep door hadden gezet. Die hadden zich door El Al laten vertellen dat de kans gering was om zo aan meer informatie te komen. Inmiddels heeft de luchtvaartmaatschappij woensdagavond volkomen onverwacht wel aanvullende informatie over dit deel van de lading overhandigd.

BIJLMERENQUÊTE2