Ramsj

J.F. Heijbroek e.a.: Voor Nederland bewaard. Gebonden, De Prom 1995, van ƒ59,50 voor ƒ19,90. De Slegte

Prachtboek over de verzamelingen van het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap in het Rijksmuseum. Er zijn zeven hoofdstukken met dertig bijdragen over onder meer zilver, handschriften, atlassen, tekeningen, munten, zegels en gevelstenen. Verzorgd uitgegeven.

Peter ter Horst: De trek. Paperback, Balans 1996, van ƒ35,– voor ƒ9,95. Bij ICOB-boekhandels (0172-437231)

Mooi tijdsdocument over de ondergang van het apartheidssysteem in Zuid-Afrika. Peter ter Horst was nog maar net correspondent voor NRC Handelsblad in Zuid-Afrika toen het daar echt begon te stomen. Het tweede deel van het boek beschrijft de `Pax Mandela'. In Sissi en ander ongerief beschrijft André Spoor, lang correspondent in Wenen, de bijdragen van Oostenrijk aan de recente Europese geschiedenis. Hij doet dit voornamelijk aan de hand van portretten van schrijvers en kunstenaars. Ook dit boek is bij ICOB-boekhandels te koop, van ƒ42,50 voor ƒ12,50.

J.M. Montias: Vermeer en zijn mileu. Gebonden, De Prom 1993, van ƒ75,– voor ƒ19,90. De Slegte

Zeer goed ontvangen biogafie van de beroemde Delftse schilder Johannes Vermeer (1632-1675). De studie bevat een aantal ontdekkingen en leverde een belangrijke bijdrage aan de kennis van de 17de-eeuwse schilderkunst in Nederland. Het gaat hier om een vertaling van een Amerikaans boek met extraatjes: uitgebreider register, diverse bijlagen en enkele herziene hoofdstukken. Uitvoerig notenapparaat.

Patrick O'Brian: The Drake Manuscript. Gebonden, André Deutsch Limited 1996, van ƒ143,50 voor ƒ49,90. Donner Rotterdam

Facsimile-herdruk van manuscript dat bekend staat als Histoire naturelle des Indes. Het werd aan het eind van de zestiende eeuw gemaakt door een Franse Hugenoot die een reis meemaakte van de Engelse zeevaarder Francis Drake (1543-1596). Het kostbare manuscript wordt bewaard in Pierpont Morgan Library in New York en bevat bijna tweehonderd afbeeldingen van planten, dieren en van `werkende inboorlingen' uit het Caraibisch gebied. Wonderschoon.

G.M. van Heteren e.a.: Nederlandse geneeskunde in de Indische archipel. Paperback, Rodopi 1989, van ƒ45,– voor ƒ20,–. Frans Melk, Hilversum (035-232364)

Bundeling van tien stukken over Nederlandse geneeskunde in de Indische archipel tussen 1816 en 1942. Aan bod komen onder meer de tropencursus in Amsterdam, een slavenhospitaal, volksvoeding en de strijd tegen malaria. Eenvoudig uitgegeven, met register, noten en enkele z/w illustraties. Bij Melk is ook een gebonden Engelse editie te koop (van ƒ55,– voor ƒ25,–).

Esther Captain, A. van der Schatte Olivier: Indië, een verre oorlog dichtbij. Paperback, Aplha 1995, van ƒ49,50 voor ƒ14,95.

Bij ICOB-boekhandels.

Dertien levensverhalen van vrouwen die de Japanse bezetting van Nederlands-Indië meemaakten. De auteurs spraken met Nederlandse, Indo-Europese, Chinese en Molukse vrouwen. De interviews worden voorafgegaan door een historische schets van de Nederlands-Indische samenleving in oorlogstijd. Met aangrijpende passages (en verklarende woordenlijst).

George Plumptre: The garden makers. Gebonden, Parkgate Books 1998, van ƒ118,– voor ƒ48,50. Nayler & Co Den Haag (070-3605454)

Rijk geïllustreerd boek over tuinarchitectuur van 1600 tot nu. In zeven, chronologische geordende hoofdstukken, beschrijft Plumptre in korte portretjes, soms voorafgegaan door een algemene beschouwing, de levens van de voornaamste tuinontwerpers. Voor de zeventiende eeuw zijn dat o.a. John Banister en John Tradescant, voor nu John Brookes en Rosemary Verey. De nadruk ligt op Engelse en Amerikaanse tuinen. Natuurlijk wordt er ook aandacht besteed aan Vita Sackville-West.

Willem Wilmink: Wilminks keus. Paperback, Walvaboek 1992, van f23,50 voor ƒ8,95 per deel. Scheltema Amsterdam; Donner Rotterdam

Twee dunne boekjes met stukken van Wilmink over Nederlandse dichters van de middeleeuwen tot nu. In het eerste deel komen tien dichters aan bod, deel twee bevat meer materiaal. Wilmink schrijft met grote kennis van zaken en met enthousiasme. Natuurlijk wordt er veel poëzie geciteerd. Een register was niet gek geweest.

Wim Klever: Een nieuwe Spinoza. Paperback, Wereldbibliotheek 1995, van ƒ 32,50 voor ƒ12,50. Steven Sterk Utrecht

Klever behoort tot de grootste Spinozakenners ter wereld. Hij heeft meer dan honderd internationale publicaties over deze filosoof op zijn naam staan. In dit boekje zijn veertig essays gebundeld, waarin Klever de voornaamste misvattingen over Spinoza uit de weg wil ruimen. Hij wil tegelijk laten zien hoe actueel Spinoza's gedachtengoed nog is. Pittige kost.

Rudolf Rasch: Oosthoek Lexicon klassieke muziek. Paperback, van ƒ29,90 voor ƒ15,–. Scheltema Amsterdam; Donner Rotterdam; Scholtens Groningen.

Alfabetisch gerangschikt lexicon met korte en langere artikelen over klassieke muziek. Behalve componisten komen ook allerlei stromingen, muziekinstrumenten en vaktermen aan bod. Spaarzaam geïllustreerd.

    • Ewoud Sanders