PSV strijdt weer mee om tweede plaats in eredivisie

De strijd om de landstitel is zo oninteressant dat de topclubs in de eredivisie zich alleen nog richten op de tweede plaats. Lijstaanvoerder Feyenoord uiteraard niet, maar PSV behoort wel tot die teams. Want na een desastreuze start, waarmee een historisch dieptepunt werd bereikt, kruipt PSV langzaam terug naar een positie waar het thuishoort. ,,It's not good, but it's looking better'', zei de jarige coach Bobby Robson - hij werd 66 - gisteravond na een blik op de ranglijst. Mede als gevolg van de eenvoudige zege op FC Twente (3-0) staat PSV vijfde, maar met twee verliespunten minder dan de nummer drie Ajax, dat een wedstrijd meer heeft gespeeld. Zes punten scheiden PSV nog van Vitesse en de magische tweede plek die direct recht geeft op deelname aan de Champions League. De Brabanders zijn wat constanter gaan spelen en profiteren in de kwaliteitsarme competitie van de misstappen die de concurrentie voortdurend maakt. Nu PSV zich ook weer heeft gemeld voor het tweede en eventueel derde deelnemersbewijs voor de Champions League wordt die strijd des te aantrekkelijker. Het enige wat in de eredivisie rest aan spanning nu Feyenoord op z'n sloffen kampioen lijkt te worden.

Het team van Beenhakker kan zondag weer een belangrijke stap dichter bij een huldiging op de Coolsingel komen als PSV thuis wordt verslagen. Maar zover is het nog niet. Hoewel PSV nog te veel leunt op de klasse van Nilis en Van Nistelrooy, lijkt de ploeg klaar voor een interessante confrontatie in De Kuip. Na een groot aantal taxatiefouten in het aan- en verkoopbeleid, is intern schoon schip gemaakt. Claudio, Marcos, Temrukov, en Jorginho werden respectievelijk ondergebracht bij Vitoria, Sporting Lissabon, Dinamo Moskou en Udinese. Wat rest is nu een vrijwel Nederlandstalige verdediging aangevuld met stopper Nikiforov, een middenveld waarop Khokhlov en Ooijer degelijke aanspeelpunten behoren te zijn en een ijzersterk aanvalstandem Nilis-Van Nistelrooy (samen goed voor dertig treffers) met De Bilde en Bruggink nog achter de hand.

Het is met spelers als Fuchs en Dirkx nog geen elftal van internationale allure, wat PSV misschien zo graag wil, maar in de huidige Nederlandse competitie kun je er ver mee komen. Dat bleek gisteravond tegen FC Twente. In de eerste helft maakte PSV opbouwend nog een matige indruk. Twente-trainer Hans Meyer had net als tegen Ajax voor een behoudende start gekozen met één spits (Vennegoor of Hesselink). Dat was ook noodgedwongen omdat Bosman gisterochtend liet weten dat hij het onverantwoord vond om te spelen vanwege een kuitblessure die hij zondag had opgelopen. De spits bleek in de tweede helft toch zonder pijn te kunnen voetballen.

Toen Bosman inviel hadden Nilis en Van Nistelrooy de wedstrijd al beslist. Uit een vrije trap schoot Nilis nu eens niet op doel, maar legde hij de bal perfect op het hoofd van Khokhlov: 1-0. Zes minuten later werd een actie van Nilis afgerond door Van Nistelrooy. En de jonge international zorgde tussen twee verdedigers, uit een pass van Oyen, ook voor 3-0. Angst is in het voetbal altijd een slechte raadgever. Twente had door de minimale aanval een man meer op het middenveld, maar Khokhlov kreeg nog voldoende gelegenheid te pendelen tussen defensie en aanval.

Feyenoord zal zondag op de Rus moeten letten. Maar het grootste gevaar schuilt voor de Rotterdammers toch bij de twee spitsen Nilis en Van Nistelrooy. Als zij in bedwang worden gehouden is dat het halve werk. De licht geblesseerde Nilis werd uit voorzorg tien minuten voor tijd gewisseld en kreeg van het publiek een staande ovatie. ,,Luc speelt als in zijn beste jaren'', zou Robson later zeggen. En Van Nistelrooy, die als Nederlands topscorer al achttien treffers achter zijn naam heeft staan, is ook vol bewondering over de 31-jarige Vlaming die volledig over zijn vormcrisis heen lijkt te zijn. ,,Hij geeft mij een geweldige steun in de rug. Nilis trekt altijd twee tegenstanders naar zich toe. Ik ben blij dat ik kan profiteren van zijn klasse.'' Een smetje op het nuttige spel van Van Nistelrooy was de gele kaart die hij in de eerste helft terecht ontving van arbiter Van der Ende toen hij zich onnodig liet vallen voor doelman Boschker. Een speler met zoveel talent heeft een dergelijke actie niet nodig.

Reikhalzend kijkt Van Nistelrooy uit naar de krachtmeting tegen Feyenoord. ,,We zullen die wedstrijd met open vizier ingaan. We mogen niet verliezen. Het wordt voor mij een aardige test. Feyenoord heeft de minst gepasseerde verdediging. Ik zal wel te maken krijgen met Konterman en Van Gastel. Gelukkig bleek vanavond dat we genoeg ritme hebben voor zo'n wedstrijd.''

Dat was juist een aspect waar Bobby Robson zich voor het duel met Twente zorgen over maakte. ,,We hadden in de afgelopen twee maanden één serieuze wedstrijd gespeeld. Voor Twente was het al het vierde duel na de winterstop. Desondanks speelden wij een van onze beste wedstrijden van dit seizoen. Ik ben blij dat onze linkerkant met Oyen en Fuchs goed functioneerde. Als we zondag de bal snel laten rondgaan, kunnen we in deze vorm Feyenoord aardig partij geven.''