Pioline knakt vertrouwen Davis-Cupteam

Richard Krajicek moet begin april het verschil maken tussen de tennisteams van Nederland en Frankrijk in de Davis Cup betoogde Michiel Schapers gisteren in sportpaleis Ahoy'. Het optimisme van de bondscoach zal behoorlijk zijn getemperd na de derde, achtereenvolgende nederlaag van zijn kopman tegen Cedric Pioline. In een bizarre partij verspeelde Krajicek drie setpoints in de opwindende tiebreak van de tweede set, nadat hij in de eerste reeks al zes breakpoints had verknoeid.

Met 7-6 (7-5) en 7-6 (11-9) bezorgde de flegmatieke Fransman niet alleen het Nederlandse Davis-Cupteam stof tot nadenken. Toernooidirecteur Wim Buitendijk zal zondag voor het eerst sinds 1996 (Ivanisevic) weer een buitenlandse winnaar mogen begroeten, want de Hollandse inbreng in Rotterdam is al na twee ronden tot nul gereduceerd. Met een gezicht als een oorwurm incasseerde Krajicek een nederlaag die hem voor de Davis-Cupontmoeting met Frankrijk al op een psychologische achterstand heeft gezet. De ploeg van Schapers speelt in het paasweekeinde in Nimes in een oude Romeinse arena, die vol wordt gestort met gravel en dat is zeker niet de beste ondergrond van de Nederlandse tennissers.

Schapers zag zijn pupillen Haarhuis, Krajicek en Siemerink met 3-0 verliezen van de Fransen Pioline en Santoro, die hij ook in de Davis Cup in het enkelspel verwacht. Het zal voor de coach van het Nederlandse team nog een lastige puzzel worden om de ideale ploeg te formeren, want met het afscheid van Jacco Eltingh is een bijna zeker punt in het dubbelspel weggevallen. ,,Daar staat tegenover dat het Franse koppel Delaitre/Santoro momenteel niet lekker draait'', zei Schapers. Maar wat te denken van zijn eigen spelers?

Hij selecteerde behalve Siemerink en Krajicek routinier Paul Haarhuis, die in Nimes wel eens een sleutelrol zou kunnen vervullen en Sjeng Schalken, die vorig jaar in de beslissende Davis-Cuppartij tegen de Belg Van Garsse roemloos onderuit ging. Schapers opteert nu voor het dubbel Haarhuis/Siemerink en gokt op twee zeges in het enkelspel voor Krajicek. ,,Ik heb alle vertrouwen in Richard, ik hoop dat hij de ban kan breken'', zei Schapers over de nummer één van Nederland, die dat echter zelden heeft laten zien in de landenwedstrijden.

Met de van hem bekende zelfspot kondigde Krajicek na zijn pijnlijke ondergang in Rotterdam aan dat de bondscoach al blij mocht zijn als hij geen rackets zou breken. ,,Ik moet mijn laatste partijen tegen Pioline in elk geval uit mijn gedachten bannen voor de Davis Cup'', verzuchtte Krajicek. Dat zal hem nog zwaar vallen, want de 29-jarige Fransman begint inmiddels een plaag voor Krajicek te worden. Vorig jaar timmerde Pioline zijn tegenstander in drie sets van het gravel op Roland Garros. Tijdens het indoortoernooi in Wenen boog Krajicek wederom voor de tennisser die vaak al na één game de indruk wekt dat hij zojuist een marathon heeft voltooid.

Het uitbundige Franse publiek zal Krajicek in Nimes maar al te graag herinneren aan zijn vervelende ervaringen met Pioline. Zo weinig zelfvertrouwen heeft de nummer tien van de wereld opgebouwd in de Davis Cup dat hij zich zelfs de zinsnede ,,als ik tegen Frankrijk word opgesteld'' liet ontvallen. Daar hoeft Krajicek niet aan te twijfelen, al wordt het tijd dat hij een antwoord vindt op de knap gecamoufleerde returns van Pioline. Toch moet het een frustrerende gedachte voor Krajicek zijn geweest dat hij gisteravond - net als Haarhuis in de eerste ronde - meer dan genoeg kansen kreeg om over zes weken met een beter gevoel naar Frankrijk te reizen.

Op 4-4 in de eerste set forceerde hij vier breakpoints en ook op 5-5 kreeg Krajicek er twee. De winnaar van `Rotterdam' in 1995 en '97 profiteerde pas op de zevende breakkans, toen hij de eerste set al had ingeleverd bij de Fransman. ,,Pioline sloeg op vijf van de zes breakpoints een eerste service en ik heb er zelf één verknald'', sprak Krajicek timide. Over zijn opslag had hij weinig te klagen. Hij sloeg 24 aces, al liet de eerste service hem uitgerekend in de steek op setpoint (6-5) in de tiebreak van de tweede set.

Zijn volley's waren veel wisselvalliger van kwaliteit. Juist in de fase waarin Krajicek de partij leek te domineren, gaf hij met slechte volley's een 3-0 voorsprong in de tweede reeks uit handen. ,,Op 3-0 speelde ik een zwakke game en vooral die volley in de vierde game op 30-30 sloeg nergens op. Ik speelde onbegrijpelijk slap.'' Omdat hij zich onzeker voelde, durfde Krajicek zijn Franse kwelgeest niet uit te dagen in langere slagenwisselingen. ,,Ik voelde me niet goed genoeg om Pioline van achteruit te bestrijden. Ik heb die breakpoints toch gecreëerd door chip-en-charge te spelen.'' Maar door telkens op te rukken naar het net, gunde hij Pioline ook een fraai mikpunt.

Wellicht gokte Krajicek nog op een inzinking bij Pioline, die als mentaal kwetsbaar bekend staat. Maar de vaandeldrager van het Franse team hield net als in het duel met Haarhuis zijn zenuwen in bedwang. Niet Krajicek, maar Pioline speelt dus vanavond in de kwartfinales tegen Greg Rusedski. Buitendijk had zich ongetwijfeld een ander programma voorgesteld, want hij besefte dat het toernooi zijn boegbeeld had verloren. Krajicek verliet Ahoy' met onbestemde gevoelens. ,,Tegen Rosset ben ik niet aan tennis toegekomen en tegen Pioline heb ik alleen goed geserveerd. Eigenlijk weet ik niet wat ik van mijn spel moet denken. Ik mag slechts hopen dat deze partij geen graadmeter is voor de Davis Cup.''

    • Robèrt Misset