Pas verschenen

Judith Rich Harris: Het misverstand opvoeding. Over de invloed van ouders op kinderen. Vertaald door Liesbeth Teixeira de Mattos en Ton Maas. Contact, 480 blz. ƒ49,90

Boek van de Amerikaanse psychologe Judith Harris dat vorig jaar veel stof deed opwaaien door de stelling dat ouders hun rol in de opvoeding van kinderen zwaar overschatten. Leeftijdsgenootjes, de peer-group, hebben onvergelijkbaar meer invloed.

Paul Hoffman: De man die van getallen hield. Het verhaal van Paul Erdös en de zoektocht naar de waarheid van de wiskunde. Vertaald uit het Engels door René Wezel en Eli ten Lohuis. Bert Bakker, 250 blz. ƒ49,90

Biografie van de briljante Hongaarse wiskundige Paul Erdös, die geen tijd had voor literatuur, beeldende kunst, film of vrouwen, maar intussen wel 1475 wetenschappelijke artikelen publiceerde. Veel anekdotes.

J.H.J. Andriessen: De andere waarheid. Een nieuwe visie op het ontstaan van de Eerste Wereldoorlog 1914-1918.

Bataafsche Leeuw, 288 blz. ƒ55,–

Voormalig koopvaardij-officier en ondernemer Andriessen probeert in dit boek aan toe tonen dat de schuldvraag van de Eerste Wereldoorlog veel gecompliceerder is dan de overwinnaars in Versailles wilden doen geloven.

Bert van den Braak: De Eerste Kamer. Geschiedenis, samenstelling en betekenis. 1815-1995.

Sdu, 554 blz. ƒ79,90

De Eerste Kamer moet ons bewaken tegen de waan van de dag, die op gezette tijden de Tweede Kamerbeheerst. In dit standaardwerk tracht Van den Braak de vraag te beantwoorden of die rol adequaat is vervuld.

Erik Fokke: Francis Poulenc. Componist, monnik en kwajongen.

Boom, 157 blz. ƒ34,50

Kleine biografie (plus CD) van de Franse componist Francis Poulenc (1899-1963). In zijn eigen tijd werd Poulenc maar een populaire musicus gevonden. Na zijn dood gingen de kenners de eenvoud juist waarderen.

Rinsjke Koelewijn & Bert Nienhuis: Dierbare honden. Bekende bazen en hun hond. Plataan, 58 blz. ƒ25,–

Landgenoten en hun honden: van voetballer Babangida (Simba het Leeuwhondje) en zanger Froger (Singer de Berner Sennenhond) tot politicus De Hoop Scheffer (Ollie de Labrador), waarnemer Hiltermann (Bas de kortharige teckel), advocaat Spong (Rusco de Jack Russel-terriër) en ethica Dupuis (Doesjka de Kuvashond). Verhelderend canogram van bekend Nederland.

D. de Jong: Atlas van de zeehavens der Bataafsche Republiek. Van Wijnen, 142 blz. ƒ295,- (tot 1 april ƒ225,-)

Reprint van een fraaie foliant uit 1805, een jaar waarin het niet best was geteld met de Nederlandfse zeehavens.. Deze atlas, met vele gravures moest dan ook een nieuw élan wekken bij degenen aan wie `den bloei en welvaart van koopvaart en zeevaart ter harte gaat'.