Pas verschenen

Guus Houtzager: De magister en andere verhalen.

De Bezige Bij, 167 blz. ƒ29,50

De verhalen van Guus Houtzager (1955) spelen zich af in een ver verleden: het oude Egypte en Mesopotamië, het voorchristelijke IJsland. Tegen de achtergrond van deze historische decors strijden zijn personages tegen het noodlot, de willekeur en andere boosaardige krachten.

Herman Brusselmans: Het einde van mensen in 1967.

Prometheus, 200 blz. ƒ29,90

Herman Brusselmans kijkt terug op de archetypische Vlaamse volksmensen en hun nietig lijkende levens op het platteland van de jaren zestig.

Michal Viewegh: Het reisgezelschap. Vert. Edgar de Bruin, Wereldbibliotheek, 350 blz. ƒ39,50

De Tsjechische schrijver Michal Viewegh (Praag, 1962) schreef drie jaar geleden een vrolijke roman over een touringcar met toeristen op weg naar een vakantiebestemming aan de Italiaanse kust. Over eerder werk van Viewegh: `Uit het onophoudelijke spel, (...) de voordurende verwijzing ontstaat zo het sprankelende en veel méér dan alleen vermakelijke kunstwerk dat Te gekke jaren is.' (CS 28-6-96)

Gilbert Sinoué: Dochter van Egypte. Vert. Frans de Haan, Vassallucci, 437 blz. ƒ39,90

Eerste deel van een diptiek dat zich afspeelt in het historische Egypte geschreven door de in Frankrijk wonende Gilbert Sinoué (Caïro, 1947). Hij verhaalt van Sheherazade en haar christelijke familie tegen de achtergrond van de ontwikkeling van Egypte dat tussen 1790 en 1882 wordt losgeweekt uit de Turkse invloedsfeer.

Ischa Meijer – de interviewer. Prometheus, 400 blz. ƒ55,-

Ischa Meijer publiceerde in ruim 25 jaar zo'n 500 interviews in diverse dag-en weekbladen. C. Palmen en R. Grootendorst selecteerden 50 interviews met gesprekspartners uit wetenschap, politiek, kunst, sport e.d.

In droomcadans bedwongen.

Over Hendrik de Vries.

Historische Uitgeverij, 184 blz. ƒ45,-

Over het leven en het dichterschap van Hendrik de Vries (1896-1989). Met o.m. bijdrage van A.L. Sötemann die ingaat op de Vries' poëzie-opvattingen en Jan van der Vegt die de ontstaansgeschiedenis van de bundel Tovertuin schetst. Tevens niet eerder gepubliceerde documenten, foto's en brieven.