Parijs: landbouwakkoord is zaak van regeringsleiders

Frankrijk zal volgende week geen akkoord toelaten over de hervorming van het Europese landbouwbeleid. Dit heeft de Franse minister van Landbouw, Glavany, gisteren gezegd na een gesprek met zijn Duitse collega Funke en met Europees commissaris Fischler.

Hij zei dat zowel de Franse president Chirac als premier Jospin van mening is dat een akkoord over de landbouw alleen tot stand kan komen als onderdeel van een totale overeenstemming over de lange-termijnfinanciering van de Europese Unie en over de hervorming van de structuurfondsen voor steun aan achtergebleven gebieden. Dit betekent dat Frankrijk overeenstemming over de hervorming van het landbouwbeleid tot een zaak van de regeringsleiders van de EU wil maken.

Franse diplomaten zeggen al enkele maanden dat hun land zich ergert aan de weinig coöperatieve opstelling van de Duitse regering van bondskanselier Schröder. Frankrijk is de onderhandelingen over de Agenda 2000 begonnen met de gedachte dat het eerst overeenstemming moest vinden met Duitsland. Als er eenmaal een akkoord bij de traditionele Frans-Duitse as zou zijn, zouden de andere EU-lidstaten wel tot compromissen te bewegen zijn. De Agenda 2000 is het plan voor de financiering van de EU tot 2006 en de hervormingen die noodzakelijk zijn voordat de EU kan uitbreiden met Oost-Europese lidstaten.

Frankrijk heeft de afgelopen maanden echter vastgesteld dat de traditionele Frans-Duitse verbinding niet functioneert. Vorig jaar hebben Chirac en Jospin getracht de Franse problemen met de Agenda 2000 aan bondskanselier Schröder duidelijk te maken op de Frans-Duitse top in Potsdam. Volgens Franse diplomaten hebben ze daarna vastgesteld tot dovemansoren te hebben gesproken. De regering van Schröder heeft slechts de Duitse eisen herhaald om de netto-afdrachten aan de EU omlaag te brengen. Op zich heeft Frankrijk daar begrip voor. Maar het had gewenst dat Schröder ook begrip had getoond voor Franse problemen.

Maandag beginnen de ministers van Landbouw van de EU aan een onderhandelingsronde over het landbouwbeleid. Volgens de Franse minister van Landbouw had men daarbij flink in de richting van een akkoord kunnen werken. Maar dan had Duitsland zich wel bereid moeten tonen om het voorstel van tafel te halen om een deel van de directe steun aan boeren niet meer door de EU, maar door de lidstaten te laten financieren. Van deze zogenaamde co-financiering wil Frankrijk niets weten.

Maar Duitsland ziet, net als Nederland, in de co-financiering een mogelijkheid om de netto-bijdrage aan de EU omlaag te brengen. Daarom mag de Duitse minister van Landbouw, Funke, die de gesprekken voorzit, dit niet bij het begin van de onderhandelingen uit handen geven. Daarom ook zegt zijn Franse collega Glavany dat de regeringsleiders er maar bij de onderhandelingen over de totale financiering van de EU over moeten beslissen.

Volgens Glavany zullen de gesprekken van de ministers van Landbouw volgende week wel tot kleine toenaderingen bij de zeer uiteenlopende posities kunnen leiden. Maar die zullen slechts dienen om de gesprekken van de regeringsleiders te vergemakkelijken.

    • Ben van der Velden