Noord-Koreaanse overlopers kwaad

Negen Noord-Koreaanse overlopers hebben vandaag de Zuid-Koreaanse veiligheidsdienst aangeklaagd wegens mishandeling. De mishandeling zou hebben plaats gehad tijdens verhoren na hun aankomst in Zuid-Korea.

De veiligheidsdienst ontkent de mishandelingen, maar erkent wel dat overlopers uit het stalinistische Noord-Korea indringend worden ondervraagd om mogelijke spionnen te ontmaskeren. ,,De verhalen over mishandeling zijn verzonnen in een poging meer geld te krijgen van de overheid'', aldus een woordvoerder van de dienst. De negen eisen een schadevergoeding van zo'n 30.000 gulden.

De aanklagers behoren tot een groep van ongeveer honderd overlopers die beweren te zijn mishandeld en in december een steungroep vormden. De meesten hebben echter afgezien van een rechtszaak, omdat ze vrezen dat de regering in Pyongyang daar misbruik van zal maken voor propagandadoeleinden, aldus de mensenrechtenorganisatie Sarangbang. Door de grote hongersnood in Noord-Korea is het aantal overlopers de laatste jaren sterk gegroeid, enkele honderden sinds 1994.

,,We hebben besloten op te staan omdat we veranderingen zien onder de nieuwe regering van president Kim Dae-jung'', zo motiveert de 42-jarige Huh Chul-soo het aanspannen van de rechtszaak. President Kim is als oppositiepoliticus zelf slachtoffer geweest van de beruchte Zuid-Koreaanse veiligheidsdienst. Sinds zijn aantreden, volgende week precies een jaar geleden, heeft Kim een deel van de top van de veiligheidsdienst de laan uit gestuurd.

Een Koreaanse krant bericht dat Kim volgende week 2.000 gevangenen amnestie zal verlenen, onder wie ook politieke gevangen. Onder de gevangenen die amnestie krijgen, zou een aantal prominenten zijn, zoals de 71-jarige U Yong-gak die 41-jaar geleden tijdens de Koreaanse Oorlog gevangen werd genomen als guerrilla-strijder maar altijd heeft volgehouden onschuldig te zijn. Ook 17 politieke gevangenen die weigeren hun linkse sympathieën af te zweren — tot dusver voorwaarde voor vrijlating — zouden op de lijst staan.