Marketeer

Unilever wordt het komende decennium geleid door een marketeer uit Rotterdam en een accountant uit Dublin. Anthony `Tony' Burgmans en Niall FitzGerald hebben de taak de vele miljarden guldens, beschikbaar gekomen door de verkoop van de chemiedivisie en ander overtollig vet, in te zetten voor groei, voor het verkennen van nieuwe producten. Na de `downsizing' van de afgelopen jaren, met als hoogtepunt de chemie-deal van 15,5 miljard gulden, lijkt het weer tijd voor overnames.

Burgmans wordt in mei de nieuwe bestuursvoorzitter van Unilever NV, het Nederlandse deel van het Nederlands-Britse levensmiddelenconcern met merken als Omo-waspoeder, Magnum-ijs en Calvin-Kleinparfum. De Rotterdammer die vorige week 52 werd, zal op de aandeelhoudersvergadering als opvolger worden voorgesteld van Morris Tabaksblat. Dat heeft het concern gisteren – een week voor de jaarcijfers – bekendgemaakt.

Burgmans heeft, net als Tabaksblat, zijn hele carrière bij Unilever gewerkt, onder meer in Indonesië en Duitsland. Hij krijgt ruim de tijd om zijn stempel op Unilever te drukken. Volgens de huisregels hoeft hij pas af te treden in het jaar dat hij 62 wordt: het jaar 2009. Daarbij zal hij lange tijd samen moeten werken met zijn co-voorzitter, de één jaar oudere Ier Niall FitzGerald, die de bestuursvoorzitter is van Unilever Plc, de Britse tak.

Burgmans is geboren op 13 februari 1947 in Rotterdam ,,op een steenworp afstand van het hoofdkantoor''. Zijn vader was kapitein bij de koopvaardij. Hij studeerde bedrijfskunde aan Nijenrode en aansluitend een jaar politieke- en sociale wetenschappen in Stockholm en marketing (MBA) aan de universiteit van Lancaster in Engeland.

De kandidatuur van Burgmans werd in augustus vorig jaar bevestigd door ingewijden. In september volgde zijn benoeming tot vice-voorzitter van Unilever NV. Gisteren gaf de `benoemingscommissie' het groene licht voor de topfunctie. Unilever heeft geen raad van commissarissen, maar `adviserende leden en commissies'. Voorzitter van de benoemingscommissie, waar ook Tabaksblat en FitzGerald lid van zijn, is de Nederlander Frits Fentener van Vlissingen.

De 61-jarige Tabaksblat, een Leids jurist, is vijf jaar voorzitter geweest. Hij wordt na zijn aftreden bij Unilever onder meer president-commissaris van uitgever Reed Elsevier. Dat concern is op zoek naar een nieuwe topman. Ook gaan er al tijden geruchten dat Microsoft, het grootste softwarehuis ter wereld, belangstelling heeft voor Reed Elsevier.