Koerden is gijzeling ten laste gelegd

Een groep van 44 Koerden is vanmorgen voorgeleid aan de rechter-commissaris in Den Haag. Hen is de aanslag op de vrijheid van `drie internationaal beschermde personen' en opzettelijke geweldpleging tegen `beschermde goederen' ten laste gelegd wegens de gijzeling in de Griekse residentie in Den Haag.

Ook morgen worden nog enkele tientallen Koerden voorgeleid. Dit heeft M. Lindhout van het Haagse Advocatenkantoor Prinsegracht desgevraagd gezegd. Het openbaar ministerie heeft de tenlasteleggingen bevestigd.

Tijdens de ongeregeldheden in de binnenstad en na afloop van de gijzeling in de residentie van de Griekse ambassade zijn deze week in totaal ruim driehonderd Koerden gearresteerd. Van hen zaten er vanmorgen volgens persofficier S. Horstink nog meer dan tweehonderd vast.

Volgens Lindhout is er bij het vinden van voldoende advocaten voor de verdachten sprake ,,van een zeer hectische situatie''. ,,Ik weet niet eens hoeveel Koerdische cliënten ik nu heb. Er circuleren lijsten met namen van verdachten die moeten worden verdeeld'', aldus Lindhout. Volgens de Haagse advocaat R. Heemskerk belt de piketcentrale ,,lukraak'' advocatenkantoren in Den Haag en omstreken op met de vraag of ze zaken willen aannemen. Bijkomend probleem is dat de arrestanten verspreid vastzitten in Den Haag en omstreken, maar ook in penitentiaire inrichtingen in onder meer Lelystad, Utrecht, Arnhem en Tilburg. Horstink zegt van problemen ,,niets gehoord te hebben''.

Twaalf Koerden die afgelopen dinsdagavond zijn aangehouden na ongeregeldheden in de Stationsbuurt, moeten op 6 juli voor de politierechter verschijnen. Hen wordt ten laste gelegd dat ze bevelen van de politie niet hebben opgevolgd. Ook kunnen sommigen een tweede dagvaarding krijgen voor andere strafbare feiten.

In de Haagse Wagenstraat en de Stationsweg liet een groep van ongeveer vijfhonderd Koerdische demonstranten die naar de residentie van de Griekse ambassade wilden gaan een spoor van vernielingen achter toen ze door de mobiele eenheid werden teruggedreven naar station Hollands Spoor. De schade loopt in de tonnen.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Den Haag zal worden bezien of de schade die is aangericht aan de gebouwen van ondernemers in het gebied kunnen worden verhaald op de daders. Ook zal worden onderzocht of de schade verzekerd is. De gemeente heeft toegezegd winkeliers die ,,in de financiële problemen komen niet in de kou te laten staan''.

Een groep van 58 Koerden, die inmiddels op vrije voeten is gesteld, heeft een dagvaarding gekregen voor het niet opvolgen van bevelen van de politie na ongeregeldheden dinsdagmorgen op de Kneuterdijk. Zij moeten half mei voorkomen.

    • Koen Greven