Jubelshow

Wie een prijs uitreikt, wil dat daar televisie bij aanwezig is. Die kans is des te groter naarmate kan worden toegezegd dat er veel bekende Nederlanders aanwezig zullen zijn – en vooral als die bekende Nederlanders ook tot een optreden bereid worden gevonden. Wanneer dan bovendien nog een groot deel van de kosten door de organisatoren wordt betaald, zijn de camera's niet ver weg meer.

Jarenlang heeft de door het auteursrechtenbureau Buma/Stemra gefinancierde stichting Conamus, opgericht voor de promotie van het Nederlandse lichte lied, haar onderscheidingen in besloten kring uitgereikt – men huurde een zaaltje (doorgaans in een Randstedelijk hotel), men bestelde de catering en kon dan altijd enige honderden vakgenoten welkom heten. De publicitaire oogst bestond vervolgens uit een foto van de uitreiking in de krant van de volgende dag. Zo ging het sinds 1962.

Sinds vorig jaar gaat het echter anders. Naar het voorbeeld van de tv-shows die worden gewijd aan andere muziekprijzen, zoals de Edisons, besloot Conamus dat voortaan ook rondom de uitreiking van de Gouden en Zilveren Harpen een heuse show moest worden georganiseerd. En de TROS werd bereid gevonden daartoe faciliteiten en zendtijd ter beschikking te stellen, evenals een presentator (Harm Edens van Dit was het Nieuws) die met een paar ironische grapjes de algehele jubelstemming – ik vind jou goed, hoe vind je mij? – verteerbaar zou kunnen maken.

De eerste tv-uitreiking vond vorig jaar plaats in het geheel door genodigden gevulde theater Carré in Amsterdam. Afgelopen maandag dromden 1400 invités samen in de RAI voor de opnamen die vanavond worden uitgezonden. Daar was men getuige van de uitreiking van Gouden Harpen aan Willem Nijholt, platenproducer Roy Beltman (schuldig aan BZN en Jantje Smit), de groep Rowwen Hèze en zanger Marco Borsato met zijn lijfcomponist-tekstschrijver John Ewbank, allen door de jury beschouwd als laureaten ,,die zich gedurende hun carrière op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse lichte muziek''. Zilveren Harpen voor veelbelovend nieuw talent waren er voor de cabaretier Maarten van Roozendaal en de popgroepen Blof en The Postmen.

Om toch iets te bewaren van het in zulke gevallen doorgaans afwezige verrassingseffect, bleek men de toen nog onwetende winnaars reeds enkele weken geleden te hebben overvallen met een cameraploeg en een prominente uitreiker. Zo stond André Rieu, voor de derde keer winnaar van de speciale Exportprijs, onverhoeds oog in oog met Erica Terpstra. Maar een snelle blik in zijn agenda leerde Rieu, dat hij die avond niet naar de RAI zou kunnen komen. De andere winnaars waren er wel.

Harpengala, Ned.2, 22.06-23.00u.

    • Henk van Gelder