Japanse chipmaker NEC duikt diep in verliezen

Het Japanse elektronicaconcern NEC zal in het eind maart af te sluiten lopende boekjaar een verlies maken van tenminste 150 miljard yen (ruim 2,4 miljard gulden). Het enorme verlies is voor de in 1994 aangetreden president-directeur Hisashi-Kaneko reden om op te stappen. Japanse media berichtten eerder deze week over een verlies van 100 miljard yen (1,65 miljard gulden).

Hisashi-Kanedo zegt het beter te vinden dat een nieuw team een nieuwe strategie voor het concern gaat ontwikkelen. NEC kampt met een afnemende vraag en een afnemende export. Vooral de recessie in Japan is daar debet aan.

Kaneko maakte wel alvast een van de maatregelen bekend die het concern uit de malaise moeten halen. De komende drie jaar worden zeker 15.000 werknemers ontslagen, zo zei hij. Bovendien verwisselen ongeveer 10.000 mensen binnen NEC van plaats. De precieze invulling van de reorganisatie liet de president-directeur nog in het ongewisse.

Koji Nishigaki wordt de opvolger van Kaneko. Hij was al bij NEC actief als financieel directeur. Tegelijkertijd is ook een nieuwe directievoorzitter benoemd. Dat is Hajime Sasaka die voorheen verantwoordelijk was voor de handel van het concern. Hij volgt Tadahiro Sekimoto op, die vier maanden geleden het veld moest ruimen nadat naar buiten was gekomen dat NEC betrokken was bij omkoping.

De gezamenlijke onderneming Packard Bell/NEC Europe maakte vanmorgen een grootscheepse reorganisatie bekend. Deze onderneming ontstond in 1996 uit de fusie van de PC-activiteiten van Packard Bell, Zenith Data Systems en NEC. In de nieuwe orgnisatie krijgt Packard Bell NEC Europe verantwoordelijkheid over de pc-verkopen van NEC buiten Amerika en Japan. NEC is na Intel de grootste chipfabrikant ter wereld. Het concern is sterk in geheugenchips, een markt die al enkele jaren grote problemen kent.