Internationale beurzen

De Abbey National Banking groep in Groot-Brittanië was de eerste Britse bank die volgens analisten met teleurstellende jaarcijfers kwam. Ondanks het feit dat de winst voor belasting vorig jaar met 19 procent is gestegen naar 1,52 miljard pond. Niettemin ging de koers van Abbey omlaag en dat beïnvloedde weer de FTS-index, waarin de bankensector voor 19 procent meeweegt. Tegen het middaguur noteerde de FTSE 16,8 punten lager op 6058,1

FRANKFURT Industrieel concern Mannesmann maakte in Duitsland een verdubbeling van de winst bekend van 630 miljoen euro's. Ook het feit dat het dividend wordt verhoogd van 0,51 tot 0,61 euro had een positieve uitwerking op beleggers. Vooral de telecomdivisie van Manesmann heeft volgens het bedrijf een grote bijdrage aan de winst geleverd. Die mededeling werkte op de beurs weer positief voor andere telecomfondsen als Mobilcom en Deutsche Telekom, die hun koersen respectievelijk met 1,1 en 1,6 procent zagen stijgen. Niettemin stond de toonaangevende DAX-index in Frankfurt tegen het middaguur licht in de min, 2,32 punt op 4842,76 punten.

PARIJS

Ondanks hogere koersen in de financiële sector (opnieuw CCF bank) en de koersstijging van telecomfondsen als France Telecom en Alcatel moest de CAC-index in Parijs vanochtend licht inleveren. Tegen het middaguur noteerde de belangrijkste beursgraadmeter een verlies van 20,02 punten op 4019,39 punten. Hande laren weten de slappe handel aan weinig richtinggevend bedrijfsnieuws.

NEW YORK

Wall Street heeft zich gisteren hersteld van het relatief zware verlies van 102 punten afgelopen woensdag. De Dow Jones-index steeg gisteren met 103,16 punten naar 9298,63. De financiële waarden liepen bij de stijging voorop. Druk gehandeld werd er in Aegon, dat een overnamebod van 9,7 miljard dollar heeft gedaan op Transamerica. Aegon steeg met 5,5 procent tot 99,87 dollar. De Amerikaanse verzekeraar schoot met 26 procent omhoog naar 72,87.

De technologiefondsen gaven een verdeeld verloop te zien. De olie-aandelen deden het beter door een lichte stijging van de olieprijs.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio is vandaag lager gesloten. De Nikkei-index daalde met 48,75 punten (0,3 procent) tot 14.098,04. De daling zou zeker groter zijn uitgevallen als de aandelen van exportbedrijven het niet zo goed hadden gedaan. Die bedrijven kunnen profiteren van de daling van de koers van de yen tegenover de dollar.

Alle beurzen in Azië waren weer open na de viering van het Chinese nieuwjaar. Voor Hongkong leverde dat aan het eind van de handel een verlies op van 1,6 procent. Zorgen om bankwinsten en wat hogere rente bepaalden het verloop van de koersen. In Zuid-Korea eindigden de koersen 2,7 procent lager. De Australische aandelen waren gemiddeld 1,4 procent hoger.