Hoogovens: bij Boël 580 banen weg

Hoogovens wil 580 van de 1338 werknemers ontslaan bij de staalfabriek Boël in het Waalse La Louvière. Dat staat in een reorganisatieplan dat Hoogovens gisteren bekend maakte aan de vakbondsvertegenwoordigers.

Het Nederlandse bedrijf is wel bereid met het Waals gewest 7,8 miljard franc (circa 440 miljoen gulden, waarvan 330 miljoen voor rekening komt van Hoogovens) te investeren in Boël. Daarvan zou 1,1 miljard franc bestemd zijn voor een sociaal plan voor de werknemers. De plannen moeten nog worden aanvaard door het Waals gewest, dat in het verleden steeds veel heeft geïnvesteerd om noodlijdende bedrijven te redden.

De vakbonden vinden de plannen niet acceptabel. ,,Dat banenverlies deed ons toch even naar adem happen'', reageerde Marc Jespers van de christelijke metaalvakbond. De werknemers van Boël gingen uit protest gisteren onmiddellijk in staking. Gedurende de hele volgende week volgen onderhandelingen.

Hoogovens nam in 1997 een belang van 50 procent in Boël. Door aanhoudende problemen met de socialistische metaalbond, verouderde apparatuur en de snel verslechterende staalmarkt vroeg Boël in oktober vorig jaar uitstel van betaling aan. Dat uitstel loopt tot 5 mei. Hoogovens maakte gisteren ook bekend de volledige controle te willen verwerven over het Belgische staalbedrijf. De familie Boël zou bereid zijn de resterende aandelen te verkopen.

Geruchten over een drastisch saneringsplan bij Boël deden al enige tijd de ronde. De FGTB zag in het uitstel van betaling een voorteken dat Hoogovens uit was op faillissement van het bedrijf. Het zou Hoogovens volgens de bond bij de overname alleen maar te doen zijn geweest om Boëls winstgevende dochter Fabrique de Fer in het Noord-Franse Maubeuge. Boël heeft dit steeds ontkend.

Premier Kok heeft onlangs tijdens een bezoek aan de Waalse regionale regeringsleider Collignon nog over Boël gesproken. Hij bracht toen naar voren dat de vakbonden zich weinig coöperatief opstellen. Collignon erkende dat de bonden zich soepeler op moeten stellen.